ukenru
v-ukrayinskikh-sudakh-khochut-stvoriti-okremi-kimnati-dlya-nepovnolitnikh-svidkiv

В українських судах хочуть створити окремі кімнати для неповнолітніх свідків

 • 7575 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Мінрегіон розглядає можливість створення в українських судах окремих кімнат для неповнолітніх учасників судового процесу. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, передає УНН з посиланням на прес-службу Кабінету міністрів України.

У процесі оновлення державних будівельних норм щодо проектування судів Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає пропозицію адаптувати будівлі та приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми. Йдеться не лише про облаштування дитячої ігрової зони (baby room) у публічному просторі судів, а й проектування окремої кімнати "маленький свідок"для неповнолітніх учасників судового процесу, яким іноді необхідно надавати свідчення у ході судового засідання.

Наразі фахівцями та експертами аналізується закордонний досвід у тому, якими повинні бути ці приміщення, їхні розміри, вимоги до облаштування та обладнання.

Наприклад, у судах Польщі кімнати для надання свідчень неповнолітніми свідками проектують з непомітними відеокамерами, мікрофонами і спеціальним дзеркальним вікном, яке веде у залу судових засідань. Найголовніше завдання цих кімнат – насамперед уникнення психологічних травм у дітей у ході судових справ. Тому вони проектуються максимально комфортними, простими і зовсім не нагадують судову установу, пояснили у Кабміні.

Нагадаємо, в українських судах можуть з'явитися зали у форматі open space.

Українські Національні Новини

Суспільство