ukenru
v-ukrayini-zmenshilas-chastka-nepratsyuyuchikh-kreditiv

В Україні зменшилась частка непрацюючих кредитів

 • 18504 переглядiв

КИЇВ. 2 квітня. УНН. Якість кредитного портфеля українських банків у 2018 році покращилася, за IV квартал частка непрацюючих кредитів скоротилася на 1,7 в.п. - до 52,8%. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані НБУ.

"Протягом 2018 року якість кредитного портфеля поліпшилася, за IV квартал частка непрацюючих кредитів скоротилася на 1,7 в.п. до 52,8%. Головний фактор – жвавий розвиток роздрібного кредитування, що призводить до статистичного скорочення частки NPL (недіючих кредитів)", - вказали у НБУ.

Покриття недіючих кредитів резервами становить 95,5% ‒ прийнятний рівень відповідно до міжнародних стандартів, додали у регуляторі.

"Найбільше частка непрацюючих кредитів знизилася в іноземних банках (на 2,5 в.п. за квартал), зокрема в найбільших. Основна маса непрацюючих кредитів зосереджена у державних та російських банках, вони практично не скорочуються", - вказали у НБУ.

Зазначається також, що за IV квартал чисті активи банків зросли на 1,1% насамперед завдяки збільшенню кредитного портфеля. Міжбанківські кредити скоротилися та були частково заміщені придбанням депозитних сертифікатів НБУ в останні дні року.

За даними НБУ, у жовтні-грудні 2018 року чисті кредити фізичним особам у гривні зросли на 6,7%, а за повний 2018 рік – на 34,1%. Найвищі темпи зростання зафіксовано в приватних (+54,2% р/р) та державних банках (+49,0% р/р).

Чисті гривневі кредити корпораціям зросли на 2,0% за квартал та на 8,1% р/р, а позичальникам, що не мали дефолтів – +25,8% р/р. Найвищий темп, за даними Нацбанку, був у ПриватБанку (+70% р/р). Це спричинено низькою базою порівняння внаслідок резервування практично всього портфеля, сформованого до націоналізації, вказали у НБУ. Серед інших груп фінустанов найвищі темпи кредитування були в приватних та іноземних банках: 17,6% та 7, 6% р/р.

Водночас вказано, що державні банки припинили нарощувати корпоративне гривневе кредитування: якщо у 2017 році чисті гривневі кредити в них зросли на 12,7%, то за минулий рік – скоротилися на 1,5%.

Чисті валютні кредити бізнесу зросли на 6,0% за квартал та на 2,6% р/р. У НБУ додали, що ключові позичальники у валюті – підприємства альтернативної енергетики, торгівлі та аграрні компанії-експортери.

Нагадаємо, за минулий рік держбанки скоротили прострочену заборгованість за кредитами на 5 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка