ukenru
v-ukrayini-sprostyat-kasovi-operatsiyi-z-valyutoyu

В Україні спростять касові операції з валютою

 • 10631 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Національний банк України вирішив спростити для банків ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Національного банку України.

"Національний банк України гармонізує порядок ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами із новим ліберальним валютним регулюванням, що запрацює із Законом України "Про валюту і валютні операції" з 7 лютого 2019 року", - йдеться у повідомленні.

У регуляторі вказали, що раніше норми щодо касових операцій з банківськими металами та з готівковою іноземною валютою були розкидані у низці відповідних нормативно-правових актах НБУ, що втратять чинність із введенням в дію закону. 

У подальшому здійснення цих операцій нормативно регулюватиме Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, зокрема питання щодо:

  • оформлення касових документів на операції з переміщення або передавання між банками, приймання/видачі банками банківських металів в операційних касах від клієнтів/клієнтам,
  • визначення маси банківських металів під час здійснення касових операцій з банківськими металами,
  • встановлення банками ліміту каси для суб’єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється використовувати готівкову іноземну валюту.

Таким чином, НБУ спрощує нормативно-правову базу у сфері валютного регулювання та ведення касових операцій. Також цей документ актуалізує окремі норми щодо організації касової роботи банками України. Йдеться про документальне оформлення руху готівки у касі банку, використання печатки на документах за її наявності, пакування інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором тощо.

Зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні набирають чинності з 1 січня 2019 року. Водночас низка пунктів, що стосуються виконання норм закону, набирають чинності з 7 лютого 2019 року.

Нагадаємо, НБУ скасує нагляд над валютними операціями.

Українські Національні Новини

Економіка