v-ukraini-shchonaimenshe-tretyna-naselennia-osoblyvo-potrebuie-inkliuzyvnoho-prostoru

В Україні щонайменше третина населення особливо потребує інклюзивного простору

 • 103979 переглядiв

Щонайменше третина населення України особливо потребує інклюзивного простору та можливостей. Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення рф понад 300 тисяч українців офіційно отримали статус особи з інвалідністю.

Про це повідомила перша леді Олена Зеленська, передає УНН.

Понад 300 тисяч українців офіційно отримали статус особи з інвалідністю з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Більш як вісім мільйонів громадян України – люди старшого віку та мають відповідні складнощі в повсякденному житті. Ще сім мільйонів українців – це діти, які ще не все можуть. Виходить, щонайменше третина населення особливо потребує інклюзивного простору та можливостей. Особливо, адже насправді в певний момент життя кожен із нас їх потребує

- повідомила Зеленська. 

За її словами, саме тому ще у 2020 році вона ініціювала "Велику розмову про безбар’єрність" – це було опитування на державному порталі "Дія", у якому взяли участь понад 50 тисяч українців.

Усе найважливіше врахувала потім державна Стратегія безбар’єрності до 2030 року – дорожня карта зі створення країни, комфортної для всіх. Адже на меті – безбар’єрність в усіх її проявах: фізична, інформаційна, суспільна, цифрова, освітня, економічна. Тому під час усіх закордонних візитів збираю по світу корисний для втілення стратегії досвід

- зазначила перша леді. 

Елементарно не можна скористатись вбиральнею: чому столиця України далека від безбар’єрності04.07.24, 13:53

Вона повідомила, що сьогодні у США – це зустріч з активістами SEEC, організації, яка допомагає людям з інвалідністю самостійно та повноцінно жити в суспільстві – мешкати в окремому житлі, вчитися, працювати, розважатися.

"Під час круглого столу з Карен Лі, виконавчою директоркою SEEC, та Керол Бітті, секретаркою з питань інвалідності штату Меріленд, дізналася, як працює мережа помічників, які допомагають людям з інвалідністю впоратися з повсякденними викликами та вселяють віру в себе і свої можливості", - написала Зеленська.

Вона зазначила, що Україна лише запроваджує проєкти з підтриманого проживання – коли людина з інвалідністю вчиться мешкати окремо.

"Тож для нас особливо цінні поради в цьому напрямі. Розповіла про наш український досвід і прагнення створити найкраще середовище для людей будь-якого фізичного стану та віку. Наше суспільство вийде з нав’язаної росією війни більш загартованим, але й більш людяним – бо робимо все для цього", - додала Зеленська.

Кабмін спростив отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника16.04.24, 15:34

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    На шпилі Руанського собору у Франції спалахнула пожежа

     • 14362 переглядiв