ukenru
v-ukraini-onovyly-rekomendatsii-shchodo-vaktsynatsii-proty-covid-19-shcho-zminylosia

В Україні оновили рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19: що змінилося

 • 23897 переглядiв

Міністерство охорони здоров'я України оновило рекомендації щодо щеплень двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19.

Міністерство охорони здоров'я України оновило рекомендації щодо проведення щеплень двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації, повідомили у МОЗ у понеділок, пише УНН.

Деталі

"Двовалентна" означає, що вакцина містить мРНК двох варіантів — "оригінального" та "Омікрон". Це є оновлена версія вакцини "Comirnaty" від американської компанії "Pfizer", адаптована спеціально для захисту проти штаму "Омікрон" коронавірусу SARS-CoV-2.

"Раніше ця вакцина була схвалена лише для проведення бустерних щеплень. Тепер українці, які не мають щеплень проти COVID-19, не завершили первинну вакцинацію, чи пацієнти, яким лікар рекомендує додаткове "бустерне щеплення", зможуть отримати щеплення омікрон-специфічною вакциною", - повідомили у МОЗ.

Зокрема, щодо щеплення омікрон-специфічною вакциною діють наступні рекомендації: 

  • Діти віком 12-17 років можуть бути щеплені двовалентною омікрон-специфічною вакциною (на мРНК платформі, що містить BA.4/5), як для первинної вакцинації, так і для бустерної дози.
  • Дітям старше 12 років та дорослим, яким розпочато первинну вакцинацію з використанням моновалентної оригінальної вакцини, можна завершити курс омікрон-специфічною вакциною (двовалентною на мРНК платформі, що містить BA.4/5).
  • Дорослі віком від 18 років можуть бути щеплені двовалентною омікрон-специфічною вакциною на мРНК платформі, що містить BA.4/5, як для первинної вакцинації, так і для бустерної дози.

Доповнення

За даними МОЗ, наразі всі області забезпечені вакциною проти COVID-19.  Щеплення проти COVID-19 у 2024 році залишаються безплатними для всіх українців. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах. 

За статистикою, на початок березня 2024 року в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання на коронавірус. Від початку вакцинальної кампанії проти COVID-19, станом на 29.02.2024, проведено 35 830 644 щеплення. 

Юлія Шрамко

COVID-19