v-rozpal-antarktychnoi-zymy-na-stantsii-akademik-vernadskyi-zafiksuvaly-pliusovu-temperaturu

В розпал антарктичної зими на станції "Академік Вернадський" зафіксували плюсову температуру

 • 16379 переглядiв

На українській антарктичній станції температура піднялася до +4,5°C під час зими. Науковці пов'язують це з атмосферною рікою та попереджають про можливі наслідки для екосистем Антарктиди.

Днями на українській станції "Академік Вернадський" зафіксували значне підвищення максимальної добової температури. Показники зросли до плюсових попри те, що зараз триває антарктична зима. Про це пише УНН з посиланням на заяву Національного антарктичного наукового центру.

Деталі 

16 липня на українській станції "Академік Вернадський" було зафіксовано значне підвищення максимальної добової температури. Вона зросла на більш як 8 градусів (з - 4,2°С до 4,5°С)

- розповіли вчені. 

Зазначається, що плюсова температура зберігалася впродовж майже двох діб – 16-17 липня. У цей час йшов дощ та мокрий сніг.

Також температури трохи вище 0 градусів були зафіксовані на британській станції "Розера", що розташована на 300 км південніше "Вернадського", тобто ближче до Південного полюсу.

Аномальна спека в Україні: у Міндовкілля назвали причини кліматичної кризи12.07.24, 19:46

Науковці пояснюють, що стрибок температури пов’язаний з атмосферною рікою — це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків у полярні регіони.

Якщо такі випадки (потепління - ред.) почастішають, посиляться процеси танення льодовиків, що своєю чергою призведе до поступового опріснення прибережних вод. А це загрожує руйнуванню різних екосистем як білого континенту, так і океану навколо нього

- попередили вчені. 

Полярники додають, що останні 5 років температури на станції рідко опускаються нижче -10°С, тоді як для попередніх 5 років вони так само рідко, але були нижче -15°С.

Водночас ще взимку 1980-х взимку температури падали до -30°С.

Тобто потепління – дуже виразне в Антарктиді, і є тенденцією, що стосується всієї нашої Планети

- підкреслили полярники. 

Нагадаємо

Згідно з даними  Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського з початку липня у Києві зафіксовано вже 13 температурних рекордів

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі