ukenru
v-latviyi-prokhodyat-vibori-na-tli-zrostayuchogo-rozkolu-mizh-latishskoyu-bilshistyu-ta-rosiyskoyu-menshistyu

В Латвії проходять вибори на тлі зростаючого розколу між латишською більшістю та російською меншістю

 • 246706 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Латвійці голосують на парламентських виборах у суботу, і опитування прогнозують, що правоцентристська партія прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша "Нова єдність" набере найбільшу кількість голосів, що дозволить йому продовжити свою коаліцію з консервативним Національним альянсом, передає УНН з посиланням на Delfi.

Деталі

Перемога Каріньша може посилити розрив між латишською більшістю і російськомовною меншиною Латвії з приводу їхнього місця в суспільстві.

У передвиборчій кампанії домінували питання національної ідентичності та безпеки, тоді як нагальні питання, включаючи зростання цін на енергію та високу інфляцію, були значною мірою відсунуті убік.

Соціал-демократична партія "Злагода", яку традиційно підтримує російськомовна меншина Латвії, отримала 19,8% голосів на виборах 2018 року та стала найбільшою опозиційною партією у парламенті. Проте останнє опитування свідчить, що 7,3% підтримують її.

Каріньш раніше у вівторок заявив, що, на його думку, війна в Україні об'єднала його країну та Європейський і, що у разі переобрання він інтегрує російську меншість - чверть населення - за рахунок того, що країна навчатиме дітей латвійській мові.

"Ми приділяємо всю увагу молоді, щоб переконатися, що незалежно від того, якою мовою розмовляють удома, дитина росте з усіма перевагами знання нашої мови, знання нашої культури", - сказав він.

Уряд Каріньша висунув плани перекласти всю освіту на латвійську мову та швидко відмовитися від навчання російською.

Додамо

До війни десятки тисяч російськомовних жителів Латвії збиралися кожне 9 травня довкола пам'ятника у Ризі, щоб відзначити перемогу Радянського Союзу у Другій світовій війні.

Їхні збори були заборонені після вторгнення, а 84-метрова споруда в центрі столиці була знесена бульдозером за наказом уряду, в якому переважають етнічні латиші.

Популярні телепередачі з росії були заборонені, а Рада з державних мов запропонувала перейменувати центральну вулицю Риги.

Українські Національні Новини

Новини Світу