ukenru
v-kiyevi-pomer-ostanniy-uchasnik-povstannya-v-kontstabori-sobibor

В Києві помер останній учасник повстання в концтаборі Собібор

 • 11578 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. В Києві, 11 січня, помер останній учасник єдиного успішного повстання в'язнів нацистських концтаборів Аркадій Вайспапір. Про це в мережі Facebook повідомив голова Українського єврейського комітету Едуард Долинський, передає УНН.

"Повідомляють, що в Києві помер останній з організаторів і учасників повстання в таборі смерті Собібор - Аркадій Вайспапір. Йому було 96 років. Вічна пам'ять герою! Щирі співчуття рідним і близьким", - йдеться в повідомлені.

Додамо, що А.Вайспапір був членом "дев'ятки" повсталих в польському таборі смерті Собібор 14 жовтня 1943 року.

14 жовтня 1943 року в'язні табору смерті підняли повстання. Згідно з планом в'язні повинні були таємно, по-одному ліквідувати есесівський персонал табору, а потім оволодівши зброєю, що знаходилася на складі табору, перебити охорону. План вдався лише частково — повстанці змогли вбити 11 есесівців з персоналу табору, але заволодіти збройним складом не вдалося. Охорона відкрила вогонь по в'язнях і вони були змушені прориватися з табору через мінні поля. Їм вдалося зім'яти охорону і відійти в ліс.

З майже 550 в'язнів робочого табору 130 не брали участі в повстанні (залишилися в таборі) приблизно 80 загинули при втечі. Решті вдалося втекти. Ті хто залишився в таборі були вбиті німцями наступного дня. До кінця війни дожили лише 53 учасників повстання.

Повстання в Собіборі виявилося єдиним вдалим повстанням за всі роки Другої світової війни. Одразу після втечі в'язнів, табір було закрито і стерто з лиця землі.

Нагадаємо, в 2017 році суд у Німеччині ухвалив ув'язнити 96-річного Оскара Гренінга, відомого як "Рахівник з Аушвіца".

Українські Національні Новини

Суспільство