ukenru
uryad-zaprovadiv-pilot-z-finansuvannya-proftekhiv

Уряд запровадив пілот з фінансування профтехів

 • 19949 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Кабінет міністрів України на засіданні у середу ухвалив рішення перевести заклади професійної освіти у трьох обласних центрах на фінансування за рахунок обласних бюджетів. Про це Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив у своєму Telegram-каналі, передає УНН.

"Заклади професійної освіти у Вінниці, Одесі та Сумах фінансуватимуться за рахунок обласних бюджетів, а не міських. Це пілотний проект від Міністерства освіти та науки, який працюватиме до 2022 року", - написав Прем’єр.

З його слів, 2016-го року фінансування професійної та профтехосвіти передали на місцевий рівень, що "створило проблему, коли містам не завжди було вигідно фінансувати заклади профосвіти, тому вони штучно урізали кількість бюджетних місць".

Гончарук пояснив, що в містах-обласних центрах працює багато різнопрофільних профтехів — аграрні, технічні, будівельні тощо. Не всі вони готують людей для роботи у містах.

"Тож містам невигідно фінансувати такі заклади, але для регіонального ринку праці вони відіграють важливу роль. Через штучне урізання бюджетних місць страждають як учні, так і роботодавці. Тому уряд запроваджує нову модель фінансування як пілотний проект — передаємо заклади профосвіти в управління та фінансування області, щоб вони вже формували замовлення в залежності від потреб ринку праці всього регіону. Запуск пілоту планується з 1 вересня 2020 року", - додав очільник уряду.

Як повідомляв УНН, Міністерство освіти і науки України розподілить між закладами вищої освіти у 2020 році понад 16 млрд гривень за рядом показників. 

Українські Національні Новини

Політика