ukenru
ukrayinu-ves-chas-namagayutsya-rozkoloti-nemaye-strizhnya-natsionalnikh-elit-zdatnikh-zaroditsya-tilki-v-armiyi-ekspert

Україну весь час намагаються розколоти - немає стрижня національних еліт, здатних зародиться тільки в армії - експерт

 • 12432 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Україну постійно намагаються "ламати" на частини: то по Дніпру, то по мові чи вірі. Все тому, що в Україні не популярний культ захисника країни. Про це у своєму блозі написав політик Андрій Сенченко, передає УНН.

"Нашу країну постійно намагаються ламати на частини: то по Дніпру, то по мові чи вірі. При цьому не всі розуміють, що стійкість і конкурентоспроможність цих країн базується не на курортах Мертвого моря або банківській системі з двохсотрічною історією, а на специфічній соціальній організації суспільства, в основі якої лежить культ захисника країни. У цього культу різні прояви, але саме він об'єднує і цементує суспільство в таких країнах", - пише Сенченко.

У розвинених країнах держава демонструє повагу до своїх захисників шляхом надання різного роду привілеїв. Так, наприклад, в Цюріху, цивільні різного віку, яких раз у кілька тижнів призивають на військову службу, безкоштовно їздять у вагонах першого класу, пише політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівництво ЗСУ "видавлює" мотивовані кадри з армії

"У прилизаній Женеві, де особисте не прийнято виставляти напоказ, нерідко можна побачити військову форму, вивішену на балконі "для просушки". Так з гордістю демонструють, що захисник країни - чоловік чи син - повернувся з військової служби.

А в Ізраїлі саме служба в армії відкриває молоді всі двері в політику, на державну службу або в бізнес", - наводить приклади Сенченко.

Стрижня у вигляді загальної атмосфери і причетності кожного до захисту своєї країни Україні бракує, каже політик.

"Таким стрижнем має стати справжня національна еліта. Але зародитися вона може тільки в армії, а не на тусовках у нічних клубах. Не гроші чи зв'язки батьків, а служба в армії повинна відкривати соціальні ліфти для молоді", - додав він.

Щоб такий стрижень зародився, необхідно, по-перше, на законодавчому рівні закріпити виключне право на службу і роботу в правоохоронних органах, судовій системі та на державну службу для тих, хто пройшов військову службу в Збройних Силах України, вважає Сенченко.

Нагадаємо, згідно із заявою військового експерта Олександра Суркова, українська армія сьогодні відкочується до пострадянського варіанту. Всьому виною, з одного боку, "ситуація невизначеності", а з іншого - керівники ЗСУ, які мислять і діють не як військові, а "як чиновники в погонах".

Крім того, за словами експерта Гавриша, в ЗСУ відсутня сьогодні стратегія управління.

Як наслідок, військові фахівці вже говорять про ймовірну швидку ротацію головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака. При цьому, як відзначають експерти, таке рішення Президента Зеленського буде підтримано, як з боку військових, так і громадянським суспільством.

Українські Національні Новини

Політика