ukenru
ukrayintsiv-poperedili-pro-znachni-kontsentratsiyi-pilku-ambroziyi-u-povitri

Українців попередили про значні концентрації пилку амброзії у повітрі

 • 15463 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Пилок амброзії все ще залишається основним алергеном українського повітря. Проте, його концентрації цього тижня (18-24 вересня) очікуються значними лише у південних та східних регіонах нашої країни. Про це повідомляє УНН з посиланням на дані Європейської аероалергенної мережі.

На Півночі України пилок амброзії буде поодиноким, а у Центрі та на Заході його концентрації будуть низькими. У цьому регіоні помірними будуть рівні пилкових зерен амброзії у повітрі Закарпаття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар: алергія рідко проявляється один раз

Концентрації пилку полину, як і пилку амброзії, можуть підніматись до помірних значень лише на Півдні та на Сході країни. У решті регіонів рівні пилку полину будуть низькими, пилок злаків – поодиноким.

Помірноалергенний пилок рослин родини Амарантові (лобода, амарант) та Айстрові (ромашка, соняшник та схожі на них квіти), малоалергенний пилок Конопляних (конопля, хміль), пилок подорожника, щавлю та інших рослин родини Гречкові буде поодиноким.

Рівні малоалергенних спор кладоспоріуму будуть низькими, алергенної альтернарії – помірними. Різко збільшилась у повітрі кількість епікоккуму, який також може мати алергенні властивості. Спори гельмінтоспоріуму, периконії, стемфіліуму, плеоспори, іржастих та сажкових грибів спостерігатимуться у низьких та помірних концентраціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців попередили про можливий вплив погоди на самопочуття на цьому тижні

Цвітінню рослин та споруляції грибів сприятиме відносно тепла та суха погода. Дощі, що знизять концентрації пилку, прогнозуються, здебільшого на Заході та в Центрі країни. Так, в Ужгороді, Львові, Рівному, Луцьку опади очікують 22 вересня, у Житомирі, Івано-Франківську, Тернополі – 22 та 23, у Чернівцях, Вінниці, Хмельницькому, Києві, Черкасах -23, у Чернігові – 23 та 24, у Сумах та Харкові – 24 вересня.

Опади збільшуватимуть у повітрі кількість аскоспор, які мають алергенні властивості.

Українські Національні Новини

Здоров'я