За даними асоціації "Свинарі України", за рік експорт свинини зріс на 61%.
"Протягом січня-червня Україна поставила на зовнішні ринки 2,25 тис. т свинини, що на 0,85 тис. т більше, ніж за відповідний період минулого року", - розповіли в асоціації.
Основну частку експорту свинини, як і торік, забезпечили поставки мороженої свинячої грудинки та її відрубів. Зокрема, експорт морожених лопаток та їх відрубів зріс у 1,5 рази – до 350 т.
Найбільше української свинини було поставлено в ОАЕ (40%).
"Дещо активнішими (+35% до обсягів першої половини 2020-го) були поставки свинини до Гонконгу. Майже утричі зросли поставки до Анголи (до 135 т чи 6% експортованих обсягів), відновилися поставки до Грузії (9%, відповідно)", — коментують в АСУ.
Водночас імпорт свинини в Україну у шість разів перевищує її експорт.
Доповнення
Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.
МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грамів у тиждень.
Довідка
Червоне м'ясо - усі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.