За підсумками аудиту українські виробники м'яса птиці зможуть маркувати свій продукт знаком "без антибіотиків". Такий знак матиме три класи:
"А" - це вищий пілотаж, і тут використання антибіотиків заборонено як на батьківському, так і на промисловому стаді.
"B" - допускає застосування антибіотиків із метою лікування батьківського стада.
"С" - допускає застосування антибіотиків при вирощуванні на продуктивному стаді.
"На мою думку, більшість підприємств будуть намагатися отримати клас "А" - три зірки, і доводити те, що вони вирощують свою птицю без антибіотиків, як на батьківських стадах, так і на промисловому виробництві", - каже Карпенко.
Він нагадав, що моніторинг розпочато 1 січня 2020 року, за ініціативи найбільш свідомих українських виробників курятини та яєць. Мова про:
- Групу компаній МХП (ТМ "Наша Ряба");
- ЗАТ "Володимир-Волинська птахофабрика" (ТМ "Епікур");
- ТОВ "Ясенсвіт" ГК "Ovostar Union" (ТМ "Ясенсвіт").
"До складу нашої асоціації входить чимало виробників курятини і яєць. І у ході моніторингу ми отримали чимало заявок від охочих долучитися до моніторингу. І ми з радістю залучимо усіх бажаючих, як тільки завершимо поточний моніторинг. Ми робимо таке вперше, і хочемо подивитися, як проходитиме процес", - розповів Карпенко.