ukrayinske-zerno-konkurentnishe-polskogo-y-za-tsinoyu-y-za-yakistyu-ekonomist-pro-blokuvannya-polscheyu-ukrayinskogo-agroeksportu

Українське зерно конкурентніше польського й за ціною, й за якістю – економіст про блокування Польщею українського агроекспорту

 • 699995 переглядiв

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Заборона чи продовження заборони з боку Польщі на імпорт українського зерна є проявом захисту власних фермерських господарств та взагалі аграрного сектору, адже українське зерно набагато більше конкурентне. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економіст Андрій Новак.

Цитата

«Заборона чи продовження заборони з боку Польщі на імпорт українського зерна – це політика захисту власних фермерських господарств та польського аграрного сектору. Українське зерно набагато більше конкурентне й по ціні, й по якості. Минулого року на цій темі в Польщі навіть відбувалися масові мітинги та акції протестів, зокрема фермерів. Ці акції викликали серйозний резонанс у польському суспільстві через те, що країна надає Україні значну військово-політичну підтримку, зерно з якої може серйозно підірвати аграрний сектор Польщі», - пояснив експерт.

Тому, на його думку, не дивно, що польська сторона продовжує обмеження, адже «кожна держава дбає перш за все про свої економічні інтереси й коли мова йде про досить велику частину економіки та сотні тисяч працівників не дивно, що влада хоче захистити такий важливий сектор національної економіки».

«Україні до цього потрібно ставитися спокійно, враховуючи величезну військово-політичну підтримку, яку Польща надає Україні під час військової агресії рф», - вважає Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща хоче мільярд євро від ЄС для збільшення транзиту зерна з України

Нагадаємо

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс наголосив, що якщо Європейська комісія відмовиться продовжити ембаго на імпорт українських зернових до ЄС після 15 вересня, Польща закриє кордон самостійно. На його думку, рішення про закриття кордону для українських сільськогосподарських товарів ухвалять й інші прифронтові країни.

«Навіть якщо Європейська комісія не прийме такого рішення, ми закриємо кордон для українських продуктів після 15 вересня. Я думаю, що деякі з 5 прифронтових країн зроблять те саме. Це не проти когось, а в інтересах добробуту польських фермерів», — заявив Роберт Телюс.

На думку українських експертів та представників агрокомплексу, у заявах Польщі щодо блокування українського агроекспорту мало економіки, адже вони спричинені передвиборним процесом в країні. А через важливу роль фермерів в економіці жоден польський політик не ігноруватиме їх напередодні виборів. 

У свою чергу Українська зернова асоціація офіційно звернулась до виконавчого віце-президента, комісара з питань торгівлі Європейської Комісії Валдіса Домбровскіса щодо оптимізації альтернативних маршрутів експорту зерна з України до європейських портів з подальшим відвантаженням до третіх країн.

Крім того, у листі міститься пропозиція щодо запровадження субсидій від Комісії для європейських перевізників - їм пропонується компенсувати додаткові витрати на транзитні перевезення, а для портів пропонується запровадити часткову компенсацію так званих “портових витрат на українське зерно”.

Українські Національні Новини

Агроновини

    Популярні

    Новини по темі

    На узбережжя Чилі викинувся величезний синій кит

     • 397332 переглядiв

    Зсув ґрунту у Грузії: кількість загиблих зросла до 18

     • 404724 переглядiв