За вісім місяців поточного року Україна експортувала 89 тис. тонн, це на 4,1% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.
Сьогодні Україна в трійці лідерів з експорту м'яса птиці до ЄС. Перше і друге місце займають Таїланд і Бразилія відповідно.
За 8 місяців 2019-го країни експортували 215,5 і 215,2 тис. тонн м'яса птиці відповідно. Зростання експорту таїландської курятини до ЄС становив 5,5%, бразильської - на 12,5%.
Нагадаємо, Україна утримує статус ключового постачальника м'яса птиці до ЄС протягом тривалого часу. Американські експерти спрогнозували рекордне зростання експорту української курятини у 2019 році - до 400 тис. тонн.
За останні п'ять років Україна позбулася статусу імпортозалежної країни і стала нарощувати вітчизняне виробництво і експорт курятини за кордон.
Раніше УНН повідомляв, що в жовтні Кабінет міністрів схвалив подання на ратифікацію Верховною Радою змін до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом про збільшення квоти для українських експортерів м'яса птиці. Документ передбачає поступове збільшення річної квоти на м'ясо птиці та переробленого м'яса птиці в 2,5 рази, яке експортується з України до ЄС, тобто з нинішніх 20 тис. тонн до 50 тис. тонн.
Збільшення квот ініціював ЄС, але міжнародне видання Politico називає це перемогою України, зокрема найбільшого виробника і експортера української курятини, компанії "Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка, частка якого в загальному експорті країни (по курятині) становить 90%.