ukrayina-vpershe-vid-bolgariyi-otrimaye-bronetekhniku-dostavlyat-100-bronovanikh-mashin-zmi

Україна вперше від Болгарії отримає бронетехніку, доставлять 100 броньованих машин – ЗМІ

 • 643080 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. Болгарія надіслала Україні пакет військової допомоги, що включає 100 броньованих машин зі складу болгарської поліції. Рішення про передачу бронетехніки стало першим офіційним рішенням Софії допомогти Києву важкою технікою, повідомила в четвер болгарська влада, пише Euractiv, повідомляє УНН.

Деталі

Військова техніка була закуплена 40 років тому для проведення так званого процесу "Відродження" - спроби тоталітарного режиму насильно асимілювати болгарських турків шляхом зміни їхніх імен, що призвело до вигнання понад 300 тисяч болгарських громадян турецького походження до Туреччини майже 40 років тому.

Цитата

"Це броньована військова техніка, придбана під час Процесу відродження, яка ніколи не використовувалася. Водночас вона генерує витрати на зберігання та обслуговування", - сказав Івайло Мірчев з правлячої коаліції "Ми продовжуємо зміни - Демократична Болгарія".

Бронемашини були частиною одного з найтрагічніших періодів тоталітарного режиму в балканській країні, коли при владі в Софії перебувала Болгарська комуністична партія (1944-1989 рр.), яка перетворила Болгарію на сателіта Радянського Союзу.

Доповнення

Це перший військовий пакет від Болгарії до України, про який було оприлюднено інформацію. Досі військова допомога трималася в таємниці, але неофіційна інформація свідчила, що Болгарія допомагає Україні боєприпасами.

Після надання бронетехніки Болгарія сподівається отримати від США заміну військового обладнання. Болгарська армія оголосила про замовлення майже на 1 мільярд доларів на закупівлю сучасних західних броньованих машин для піхоти, але процес ще не завершено.

У грудні минулого року тимчасовий уряд президента Румена Радева відмовився відправити старі радянські зенітні системи С-300, які хотіли отримати Болгарія і Україна, в обмін на отримання сучасних американських систем протиповітряної оборони вартістю 200 мільйонів доларів. Новий проєвропейський уряд Болгарії сподівається, що пропозиція США все ще в силі.

Додамо

Про рішення щодо бронетехніки було оголошено лише через тиждень після візиту президента України Володимира Зеленського до Болгарії.

Болгарія - одна з небагатьох країн-членів НАТО, яка має велику кількість радянського озброєння і техніки, а також боєприпасів до них, які використовуються українською армією.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Є країни, які готові надати Україні винищувачі F-16 - Кулеба

     • 544008 переглядiв

    На Херсонському напрямку Сили оборони готуються до наступу

     • 486040 переглядiв