ukrayina-vitrachaye-na-bpla-ponad-40-mlrd-grn-reznikov

Україна витрачає на БПЛА понад 40 млрд грн - Резніков

 • 1228344 переглядiв

КИЇВ. 14 серпня. УНН. Україна понад 40 млрд грн витрачає на БПЛА. З них половину - через Міноборони. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у своїй колонці для LIGA.net, передає УНН.

Цитата

«У вересні 2022 року були внесені зміни до постанови Кабміну №345. Завдяки цьому термін взяття в експлуатацію нового озброєння та техніки скоротився у 10-17 разів – з 2 років до 3-5 тижнів. У лютому 2023 року своєю постановою №138 Кабмін спростив ввезення БПЛА і комплектовання», - нагадав Резніков.

Також він повідомив, що у березні 2023 року Кабмін постановою від №256 спростив процедури укладання контрактів, приймання БПЛА, допуск до експлуатації й постачання їх на фронт, також передбачивши збільшення прибутку виробників БПЛА до 25% від собівартості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд виділив 40 мільярдів на виробництво українських безпілотників у 2023 році

За словами міністра, зокрема, було спрощено процедури взяття на озброєння/допуск до експлуатації. Таким чином постачання БПЛА українського виробництва для потреб Сил оборони зросло у геометричній прогресії.

«Сьогодні вже понад 40 млрд грн держава витрачає на БПЛА. З них – половину через Міноборони. Зауважу: Міноборони купує БПЛА напряму у виробників. Без підрядників, субпідрядників тощо. Наше завдання – адаптуватися під потреби ЗСУ, аби мати технологічну перевагу над ворогом. Водночас запит ЗСУ значно перевищує можливості бюджету країни. Тому Міноборони намагається максимально ефективно витрачати виділені кошти», - пояснив Резніков.

Деталі

Він повідомив, що наразі Міноборони працює за кількома напрямками:

1. Два місяці тому при Міноборони ми створили Акселератор інноваційного розвитку. Акселератор вже ініціював організацію закупівель FPV-дронів у всіх виробників, які були допущені до експлуатації. Вже схвалено відповідне рішення на спільній із ЗСУ комісії, яка займається плануванням закупівель озброєння та військової техніки.

2. Спільно з Мінцифри, разом з Генштабом та командуваннями родів військ ми працюємо для прискорення закупівель та розподілу дронів. За останній місяць процес розподілу вдається доводити до 4-5 днів.

3. Спільно з Мінцифри ми у процесі закупівель дронів завдяки коштам проєкту United24, якими розпоряджається Мінцифри та Держспецзв’язок.

4. БПЛА передаються до війська й через спільні накази із Держспецзв'язком. З останнього — кілька днів тому було підписано черговий спільний наказ про передання ще понад 1200 БПЛА у різні військові частини. Серед них частина – це українські комплекси.

5. Ми продовжуємо укладати державні контракти на закупівлю БПЛА. Вже законтрактовано перевірені "у бою" та взяті на озброєння комплекси іноземного виробництва: Bayraktar TB2, Atlas PRO, Warmate 3.0, Fly Eye 3.0; комплекси вітчизняного виробництва: Лелека, Фурія, ACS-3, Windhover, PD-2, RAM-2, Spectator-M1. Розпочато закупівлю щойно допущених до експлуатації комплексів Phoenix 03 Heavy UCAV, Е-300 Enterprise, D-80 Discovery.

«Також, окрім Акселератора, нові зразки надходять в Міноборони через проєкт Brave1 та від Генерального штабу. Але ще раз: Міноборони — це про зрілі технології. Вони мають відповідати TRL-7 і вище», - зазначив Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 40 безпілотників українського виробництва мають допуск до експлуатації та вже отримують державні контракти

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Україна витрачає на БПЛА понад 40 млрд грн - Резніков

     • 1228344 переглядiв

    Вже 10 моделей FPV-дронів офіційно в експлуатації ЗСУ - Резніков

     • 796435 переглядiв

    Колишній генерал-майор СБУ отримав 12 років ув'язнення

     • 1382814 переглядiв

    Мінна безпека увійде до одного зі шкільних курсів - МОН

     • 942376 переглядiв

    Кіпер: робимо усе, аби одеські туристи відпочивали безпечно

     • 1772440 переглядiв