ukenru
ukrayina-proponuye-provesti-obmin-zaruchnikami-i-politvyaznyami-5-sichnya

Україна пропонує провести обмін заручниками і політв’язнями 5 січня

 • 11307 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Україна пропонує провести звільнення утримуваних в форматі 22 на 22 і 72 на 19, 5 січня 2019 року. Про це написала перший віце-спікер парламенту, уповноважена Президента України з мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко, на своїй сторінці у Facebоok, передає УНН.

"Ми висловлюємо великий жаль, що через відмову РФ і ОРДЛО зірвалося запропоноване українською стороною звільнення заручників на 27 грудня. Але не опускаємо руки, пропонуємо ОБСЄ зібрати всі сторони і 27 грудня на відеоконференції обговорити нові ініціативи. Ми пропонуємо провести звільнення утримуваних в форматі 22 на 22 і 72 на 19 5 січня 2019 року, аби 150 людей зустрічали Різдво вдома, могли піти з родинами в церкву і помолитися за мир. Звертаємося до Ради Церков підтримати нашу ініціативу, апелювати до російської влади проявити милосердя, гуманізм, відданість християнській, православній традиції милосердя і добрих вчинків до Різдва на практиці", - написала Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геращенко запропонувала перенести переговорний майданчик ТКГ в Астану

Проаналізувавши всі списки, Україна готова помилувати та передати ОРДЛО 72 сепаратистів в обмін на 19 заручників на окупованих територіях та готова передати РФ 22 їх громадян, затриманих і засуджених в Україні. Ці списки Україна надіслала до ОБСЄ.

"Нещодавно в одній з колоній помер один росіянин, який був в списку 23 тих, кого Україна вже давно була готова передати РФ. Ця людина вже давно могла бути вдома...., але РФ відмовилася забирати своїх громадян. Ми закликаємо російську сторону переглянути свою позицію щодо своїх громадян і забрати їх, в обмін передати України 22 політв‘язнів Кремля", - повідомила Геращенко.

Також вона нагадала, що в цей день відбудеться відеоконференція безпекової групи. Було б чудово - домовитися і про звільнення і про режим тиші. Представник України в ТКГ є. Марчук висловив готовність доєднатися до роботи двох груп, аби разом шукати компроміс.

Нагадаємо, Москва готова до обміну засудженими з Києвом за принципом "всіх на всіх".

Українські Національні Новини

Політика