ukenru
ukrayina-prograla-superechku-u-sot-schodo-tranzitnikh-obmezhen-cherez-teritoriyu-rf

Україна програла суперечку у СОТ щодо транзитних обмежень через територію РФ

 • 21353 переглядiв

КИЇВ. 5 квітня. УНН. Світова організація торгівлі (СОТ) не визнала порушенням транзитні обмеження для України через територію Російської Федерації. Про це УНН повідомила радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа.

За її словами, сьогодні СОТ розповсюдила рішення Групи експертів щодо справи DS 512, в якій Україна виступає проти Російської Федерації. Україна стверджує, що РФ неправомірно обмежила транзитний рух з території України через територію РФ в треті країни та порушила базові принципи багатосторонньої торговельної системи.

"Група експертів СОТ визначила, що Російська Федерація може аргументувати застосування обмежень транзитного руху статтею 21 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) 1994 року ("Винятки з міркувань безпеки"), оскільки дійсно існує "надзвичайна ситуація в міжнародних відносинах" між Україною та Російською Федерацією у значенні цієї статті", - додала Підласа.

Радник міністра додала, що група експертів не надала ніяких рекомендацій щодо приведення заходів у відповідність до положень ГАТТ 1994.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року РФ ввела обмеження транзитного руху автомобільними та залізничними шляхами з території України через територію РФ до Республіки Казахстан, а з 1 липня 2016 року і до Киргизстану.

Як повідомляв УНН, у 2017 році Україна направила в СОТ вимогу про створення групи експертів в рамках справи щодо численних обмежень транзиту через територію Російської Федерації.

Українські Національні Новини

Економіка