ukenru
ukrayina-otrimala-kopiyi-konstitutsiyi-pilipa-orlika-original-privezut-na-den-nezalezhnosti-zelenskiy

Україна отримала копії Конституції Пилипа Орлика. Оригінал привезуть на День незалежності - Зеленський

 • 23846 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. Президент України Володимир Зеленський заявив, що з нагоди 30-ї річниці незалежності держави, до України вперше за 311 років потрапить оригінал Конституції України Пилипа Орлика. Окрім цього, він зазначив, що держава отримала три копії Конституції Пилипа Орлика. Про це голова держави заявив під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди Дня Конституції, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже з ранку була виставлена у фойє Верховної Ради. Друга буде перебувати в Офісі президента. Третя - в Конституційному суді після його оновлення і перезавантаження. До тридцятої річниці Незалежності України вперше за 311 років в Україну потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика", - заявив голова держави.

Деталі

Зеленський зазначив, що оригінал Конституції, а також булаву гетьманів Пилипа Орлика та Івана Мазепи всі бажаючі зможуть побачити в Софіївському Собор.

Маючи нагоду, Президент з трибуни подякував шведським партнерам, та враховуючи Євро-2020, назвав країну “великим другом”.

Цитата

“З цієї високої трибуни хочу ще раз подякувати нашим шведським партнерам. За останній місяць, враховуючи Євро-2020, Швеція вже вдруге показує, що є нашим великим другом. Ми віримо, що і завтра вона, втретє, покаже як сильно любить Україну. Насправді, я пожартував, я усім бажаю завтра успіху, і нехай переможе сильніший, але хто сильніший - ми з вами знаємо”, - додав Зеленський.

Додамо

У понеділок, під час урочистого засідання Верховної Ради Президент Володимир Зеленський заявив про внесення на розгляд Верховної Ради законопроекту про великий Державний Герб України.

Нагадаємо

21 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на святкування 30-ї річниці Незалежності України в серпні цього року зі Швеції привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика. Він зазначив, що за дорученням Президента Володимира Зеленського, дипломати звернулися до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика 1710 року - її тимчасово виставлять як експонат до 30-ї річниці незалежності.

Сьогодні в Україні відзначають 25 річницю прийняття Конституції. У Києві з нагоди річниці відбуватимуться святкові заходи.

Довідка

Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Українські Національні Новини

Політика