ukenru
ukrayina-nese-milyardni-zbitki-schomisyatsya-vid-okupatsiyi-zaes-ekspert

Україна несе мільярдні збитки щомісяця від окупації ЗАЕС - експерт

 • 234846 переглядiв

КИЇВ. 6 травня. УНН. Від окупації Запорізької атомної електростанції Україна щомісяця несе мільярдні збитки за рахунок зменшення експорту електроенергії та компенсування дефіциту атомної енергетики тепловою. Таку думку в коментарі УНН висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Цитата

«Ми ж могли би цю електроенергію експортувати. Крім того, дефіцит атомної енергетики треба компенсувати тепловою генерацією: газовою чи вугільною. А це вже дорожче. Тому Україна несе мільярди гривень збитків кожен місяць від захоплення ЗАЕС», - зазначив фахівець.

Деталі

Також експерт запевнив, що переведення ЗАЕС на мінімальний рівень потужності не спричинить дефіциту електроенергії в країні.

«У теперішньому режимі, у якому зараз функціонує економіка, коли йде скорочення виробництва та споживання, Україна впорається і без Запорізької АЕС, дефіциту електроенергії не буде. Але в разі припинення бойових дій варто відновлювати економіку, а значить - збільшувати обсяги виробництва електроенергії. За таких умов робота ЗАЕС критично важлива. Наприклад, я собі не можу уявити, як відновлювати промисловість України без цієї електростанції – найбільшої в Європі", - вказав Омельченко.

Окрім того, він зазначив, що Україна має діяти рішуче проти компанії «Росатом» за активне супроводження і підтримку окупації електростанції. Він переконанний, що це акт тероризму, за який треба виключати із МАГАТЕ, забороняти діяльність, а співробітників оголошувати в міжнародний розшук.

Нагадаємо

НАЕК «Енергоатом» повідомила про переведення Запорізької АЕС на мінімальний рівень потужності через пошкодження високовольтної лінії.

Українські Національні Новини

Економіка