ukrayina-ne-planuye-rozroblyati-brudni-bombi-kuleba-vidpoviv-na-rosiyski-feyki

Україна не планує розробляти "брудні бомби": Кулеба відповів на російські фейки

 • 555332 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на фейкові заяви росіян та заявив, що Україна ніколи не мала, не має і не планує розробляти "брудні бомби". Про це повідомляє УНН із посиланням на Twitter Кулеби.

Цитата

«Російська пропаганда знову за своє, намагаючись сфабрикувати історію про "брудну бомбу". Ще раз наголошую: Україна ніколи не мала, не має і не планує розробляти "брудні бомби". Коли Росія вперше вдалася до цієї містифікації минулого року, ми надали повний доступ до МАГАТЕ, яке спростувало цю брехню», -написав Кулеба у Twitter.

Доповнення

В росії знову розганяють фейкові заяви, що начебто Київ повернувся до розробок "брудної бомби". За інформацією Центру стратегічних комунікацій, росіянами поширюється інформація, що начебто Україна, можливо, продовжує створення «брудної ядерної бомби», а українська влада хоче відправити на переробку партію опроміненого палива з Рівненської АЕС.

Натомість МАГАТЕ спростувало цю інформацію. Агентство заявило, що було заздалегідь поінформоване українською стороною про переміщення відпрацьованого ядерного палива з Рівненської АЕС на Чорнобильську. Цей процес контролювався експертами Агентства, під чиїми гарантіями зараз перебуває це паливо.

Контекст

"Брудна бомба", також відома як радіологічний розсіювальний пристрій, є зброєю, в якій поєднуються звичайні вибухові речовини, такі як динаміт, і радіоактивні матеріали, такі як уран. Ціль такого пристрою полягає в тому, щоб розкидати радіоактивний матеріал в навколишню зону, в якій він вибухає, тим самим викликаючи забруднення в межах радіусу вибуху.

Термін "брудна бомба" іноді помилково приймають за інші вибухові пристрої, особливо ядерну зброю. Однак ядерна зброя пов'язана із розщепленням атомів, що призводить до величезного виділення енергії.

"Брудні бомби" мають набагато менший радіус вибуху та призначені для розсіювання радіоактивного пилу, диму чи інших матеріалів, а не для руйнування інфраструктури. Небезпека для навколишнього середовища, викликана "брудними бомбами", потенційно може призвести до необхідності великомасштабного очищення, яке може бути дорогим у фінансовому плані.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    В Україну повернули тіла 51 полеглого захисника

     • 642785 переглядiв