ukenru
ukrayina-areshtuvala-aktivi-rosiyskogo-oligarkha-fridmana-na-ponad-12-4-mlrd-grn

Україна арештувала активи російського олігарха Фрідмана на понад 12,4 млрд грн

 • 133081 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. За клопотаннями прокурорів Офісу Генерального прокурора накладено арешт на активи кіпрських компаній на загальну суму понад 12,4 млрд грн. Про це інформує пресслужба ОГП у понеділок, пише УНН.

Деталі

За інформацією пресслужби, мова йде про цінні папери, які знаходилися на рахунках банку, що входить в десятку найбільших фінансових установ та включений до системно важливих банків України. Його бенефіціарними власниками є бізнесмени рф.

Так, за даними слідства, російський олігарх та бізнесмени, використовуючи підконтрольні кіпрські компанії та згаданий банк, до війни і упродовж збройної агресії рф проти України, легалізували активи цих компаній на загальну суму 1,1 млрд грн.

У подальшому вони вивели частину активів з банківської системи в Україні, а на іншу було накладено арешт.

Таким чином російський олігарх з бізнесменами намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій та застосування заходів примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України, повідомили в Офісі.

Як уточнила у себе в Facebook Генпрокурор Ірина Венедіктова, мова про російського олігарха Михайла Фрідмана.

«Арештовані активи російського олігарха Фрідмана в «Альфа-банку» на понад 12,4 млрд грн. Це цінні папери кіпрських компаній афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках в банку. Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора були арештовані 469 млн грн коштів з рахунків у «Альфа-банку», які вже готувались до виведення в росію. При цьому з легалізацією особливо не «заморочувались». Наприклад, оформили удаваний правочин, за яким за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом», - написала Генпрокурор.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчиненого службовими особами приватної банківської установи, здійснюється детективами Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України. З метою виконання завдань кримінального провадження Офісом Генерального прокурора організовано взаємодію із Держфінмоніторингом, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою України.

Раніше за клопотанням прокурорів судом також було накладено арешт на активи цих компаній російського олігарха на суму майже пів мільярда гривень.

Нагадаємо

Як писав УНН, орієнтовна вартість арештованих активів росії та білорусі становить близько 17 млрд грн. Серед них вагони, товарно-матеріальні цінності, грошові кошти.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП