ukenru
ukhilennya-vid-splati-podatkiv-nimetski-futbolni-ekschinovniki-postanut-pered-sudom

Ухилення від сплати податків: німецькі футбольні ексчиновники постануть перед судом

 • 10764 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Через три тижні, 9 березня, у Швейцарії розпочнеться судовий розгляд щодо чотирьох колишніх високопоставлених німецьких футбольних чиновників, які звинувачуються в ухилянні від сплати податків. Таке рішення виніс Федеральний кримінальний суд Швейцарії в місті Беллінцона, передає УНН з посиланням на sport1.de.

Так, у серпні 2019 року прокуратура Швейцарії, розслідуючи справу про шахрайство при проведенні в Німеччині в 2006 році чемпіонату світу з футболу, висунула звинувачення проти декількох колишніх функціонерів Німецького футбольного союзу (НФС).

Експрезидент НФС Тео Цванцигер (Theo Zwanziger), колишній генеральний секретар НФС Хорст Шмідт (Horst Schmidt) і колишній генсек Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА), швейцарець Урс Лінсі, звинувачені в груповому шахрайстві, інший колишній президент НФС - Вольфганг Нірсбах (Wolfgang Niersbach) - у сприянні шахрайству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УЄФА розслідуватиме фінанси команд рівня "Динамо"

Слідство має дані про те, що всі четверо в 2005 році приховали від членів оргкомітету ЧС-2006 істинні цілі виплати 10,3 млн швейцарських франків (6,7 млн євро) членам виконкому ФІФА.

Усі четверо звинувачення прокуратури заперечують. Разом з тим, рішення суду першої інстанції має бути винесено не пізніше, ніж 27 квітня. В іншому випадку справа буде закрита в зв'язку з закінченням терміну давності.

Скандал навколо ЧС-2006 вибухнув у 2015 році, після того як німецький тижневик Der Spiegel повідомив, що Німеччина, судячи з усього, купила право провести світову першість. За інформацією видання, заявочний комітет створив "чорну касу", в яку у 2000 році тодішній виконавчий директор Adidas Робер Луї-Дрейфус в приватному порядку таємно перевів 10,3 млн швейцарських франків. Стверджувалося, що ці гроші були використані для підкупу чотирьох азіатських представників у виконкомі ФІФА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФК "Динамо" офіційно визнав, що платить футболістам з рахунків офшорної компанії

Оскільки звинувачення в корупції на той момент вже не підлягали переслідуванню через закінчення терміну давності, прокуратура Франкфурта-на-Майні зайнялася розслідуванням справи про ухилення від сплати податків.

Нагадаємо, як писав УНН, одне з гучних антикорупційних розслідувань Der Spiegel не так давно було присвячено офшорній компанії ФК "Динамо" - Newport Management.

Німецькі журналісти констатували, що УЄФА з 2002 року перерахувала близько 390 млн євро, призначених Українській асоціації футболу (раніше - ФФУ), офшорній структурі.

Інформація видання була заснована на записці для внутрішнього користування УЄФА від 2016 року, яку надав один зі співробітників організації.

Згідно з документом, протягом 15 років гроші перераховувалися офшору "Ньюпорт Менеджмент Лтд" (Newport Management Limited), зареєстрованому на Британських Віргінських островах. У записці зазначалося, що власником цієї компанії є президент "Динамо" Ігор Суркіс.

"Доказом того, що власниками "Ньюпорт Менеджмент Лтд" (Newport Management Limited) були громадяни України, свідчать і протоколи зборів відомої київської сімки у складі В. Згурського, Ю. Карпенка, Ю. Ляха, В. В. Медведчука, Б. Губського, Г. Суркіса, І. Суркіса від 29 і 30 листопада 1995 року, які відбулися в Києві та Цюріху (Швейцарія)", - повідомляє з цього приводу Відкритий реєстр національних громадських діячів України.

Окрім того, про зв'язок Newport Management Limited і ФК "Динамо" говорить і ще один документ, датований 2015 роком. Тоді клуб і офшорна структура подавали спільну заявку на "участь в процедурі атестації на спортивний сезон 2016-2017".

Українські Національні Новини

Спорт