ukenru
u-yes-ne-viznayut-prisvoyennya-rosiyi-zaporizkoyi-aes-i-zaklikayut-posiliti-misiyu-magate

У ЄС не визнають присвоєння росією Запорізької АЕС і закликають посилити місію МАГАТЕ

 • 226493 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Європейський союз засуджує незаконний указ президента рф про захоплення Запорізької атомної електростанції та вважає його юридично недійсним. Про це йдеться в заяві глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля на сайті Європейської служби зовнішніх дій, інформує УНН.

Цитата

«Європейський союз найрішучішим чином засуджує указ президента росії путіна про незаконне захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і створення у зв'язку з цим державного підприємства. ЄС не визнає і рішуче засуджує незаконну анексію росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Отже, постанова про захоплення ЗАЕС є незаконною та юридично недійсною», - йдеться в заяві ЄС.

У ЄС вважають, що росія повинна повністю вивести свої збройні сили і техніку та повернути контроль над АЕС її законному власнику, Україні.

«Посилена присутність МАГАТЕ на майданчику і його безперешкодний доступ до станції вкрай необхідні в інтересах безпеки Європи загалом. Зона ядерної безпеки і захисту має бути створена негайно, без шкоди для суверенітету і територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля Генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії в цьому напрямку», - йдеться в тексті заяви.

Додамо

5 жовтня російський диктатор володимир путін підписав "указ" про передачу Запорізької АЕС під управління росії. 

Крім того, окупанти незаконно заарештували директора української Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова 1 жовтня

"росатом” призначив свого “директора” тимчасово-окупованої Запорізької АЕС. 

Українські Національні Новини

Політика