ukenru
u-sudani-desyatki-tisyach-lyudey-viyshli-na-protesti-proti-viyskovoyi-radi-krayini

У Судані десятки тисяч людей вийшли на протести проти військової ради країни

 • 7422 переглядiв

КИЇВ. 1 липня. УНН. У столиці Судану Хартумі і ряді інших міст країни в неділю, 30 червня, пройшли численні демонстрації проти правлячого військового ради. На акції протесту вийшли десятки тисяч людей. У Хартумі поліція проти демонстрантів застосувала сльозогінний газ. Нинішня акція стала першою після примусового розгону опозиційного наметового табору в Хартумі, який стався 3 червня. Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

Суданська професійна асоціація SPA в своєму заклику вийти на демонстрацію заявила про необхідність вимагати від правлячого угруповання "справедливості на адресу жертв" подій 3 червня і "передачі влади без попередніх умов в руки цивільного населення". Акції протесту пройшли також в ряді інших міст. У місті Гадарефе на сході Судану, за свідченнями очевидців, поліція також застосувала сльозогінний газ. Військова рада попередив організаторів акції, що покладе на них відповідальність "в повному обсязі", якщо хтось із присутніх порушить правила або закони.

Раніше Євросоюз висловив готовність надати підтримку Судану лише після передачі влади в цій країні до перехідного органу, який буде очолюватись цивільними особами. Саме цей орган є "єдиним партнером", за допомогою якого можна нормалізувати відносини Судану і Євросоюзу, говорилося в заяві ради міністрів закордонних справ держав ЄС, яке було опубліковано 17 червня. Посередниками в конфлікті є представники Ефіопії і Африканського союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військова рада Судану призупинила діяльність профспілок, які почали протести в країні

Як повідомляв УНН, квітні військові повалили авторитарного президента Судану Омара аль-Башира, який правив країною останні 30 років. Його спочатку піддали домашнього арешту, а потім помістили до в'язниці для особливо небезпечних злочинців.

Після зміни влади в Хартумі почалися багатотисячні демонстрації з вимогою негайно сформувати громадянський перехідний уряд. В середині травня протестувальники домовилися з військовою радою про трирічний перехідний період, протягом якого при владі перебуватиме тимчасовий уряд. Однак згодом сторонам не вдалося досягти єдності в питанні про те, хто очолить цей орган.

Українські Національні Новини

Новини Світу