ukenru
u-stokgolmi-nazvut-imya-laureata-nobelivskoyi-premiyi-u-galuzi-khimiyi

У Стокгольмі назвуть ім'я лауреата Нобелівської премії у галузі хімії

 • 6604 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Нобелівський комітет із хімії Королівської академії наук Швеції назве у вівторок ім’я лауреата Нобелівської премії у цій галузі за 2018 рік, інформує УНН.

Нобелівська премія з хімії 2017 року була присуджена професорові Університету Лозанни Жаку Дюбоше (Швейцарія), німцеві Йоахіму Франку (США) і британцю Річарду Гендерсону (Велика Британія) «за розробку кріоелектронної мікроскопії для визначення структури біомолекул з високою роздільною здатністю в розчині». Цей метод дозволяє визначати структури дуже складних біологічних молекул з атомним дозволом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше за понад 50 років Нобелівську премію з фізики отримала жінка

Компанія Clarivate Analytics у середині вересня, ґрунтуючись на рейтингу цитованості дослідників, опублікувала свій традиційний прогноз на Нобелівський тиждень, запропонувавши свої варіанти лауреатів премій 2018 року. 17 найбільш цитованих у своїх областях учених, які зробили масштабний внесок у науку, потрапили до списку Citation Laureates, який Clarivate Analytics складає з 2002 року. За даними компанії, що називає себе єдиним постачальником кількісних прогнозів нобелівських лауреатів, 46 осіб із їхнього списку в підсумку отримали нагороду, причому з 27 з них це сталося не пізніше, ніж через два роки після попадання в прогноз.

У цьому році, як пророкує компанія, на премію з хімії претендують Ерік Якобсен із Гарварду (США) за дослідження каталітичних реакцій для органічного синтезу і особливо за розробку реакції епоксидування, що носить його ім'я; Джордж Шелдрік із Геттінгенського університету імені Георга-Августа (Німеччина), який створив і підтримує систему комп'ютерних програм SHELX, використовувану в структурній кристалографії (науці про закономірності внутрішньої будови кристалів) для обробки та візуалізації даних; та Джоанн Стабб із Массачусетського технологічного інституту (США), яка відкрила механізм роботи рибонуклеотидредуктазу, ферментів, які перетворюють рибонуклеотиди у дезоксирибонуклеотидів - останні відіграють фундаментальну роль усинтезі і лагодження ДНК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську премію з медицини присудили за досягнення в боротьбі з раком

Слід зазначити, що, згідно зі статистикою МОН, з 1993-го до 2016 року дипломи “доктора наук” отримали 17,7 тисяч осіб, а кандидатські дипломи — 153,7 тис. Тобто в Україні живе понад 171 тис. учених. Однак ця “наукова армія” не подарувала світові жодного Нобелівського чи Абелівського лауреата, та й просто фундаментальних досліджень проводиться вкрай мало (нещодавно український математик, який працює в університеті Чикаго, отримав премію Вольфа у розмірі 100 тисяч доларів). За оцінками експерта напрямку “Освіта” “Українського інституту майбутнього” Миколи Скиби, успішно інтегрованими у світовий науковий процес є 2,5 тис. українських вчених, не більше.

Із 1901 року Нобелівську премію з медицини вручали 108 разів. Лауреатами стали 214 осіб, середній вік яких становить 58 років. Наймолодшим володарем нагороди в 1923 році став Фредерік Бантінг (32 роки) за відкриття інсуліну, найстаршим — пийте Роус (87 років), який удостоївся її у 1966 році за відкриття онкогенних вірусів.

Вручення нагороди відбудеться 10 грудня в Стокгольмської філармонії у день смерті Нобеля. На сцені з рук короля Карла XVI Густава лауреати отримають золоту медаль із портретом засновника премії і диплом.

Розмір грошової складової нагороди в нинішньому році складе 9 млн крон (1,02 млн доларів) у кожній номінації.

Українські Національні Новини

Новини Світу