ukenru
u-ssha-pomerla-astronom-v-rubin-yaka-vidkrila-temnu-materiyu

У США померла астроном В.Рубін, яка відкрила темну матерію

 • 10111 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. У Прінстоні штату Нью-Джерсі померла американський астроном Віра Рубін, яка допомогла довести існування темної матерії. Про це повідомив її син, професор геонаук в Прінстонському університеті Аллан Рубін, передає УНН з посиланням на AssociatedPress.

Як зазначає видання, А.Рубін у неділю ввечері повідомив, що його мати померла природною смертю. Дослідниці було 88 років.

Наголошується, що Віра Рубін виявила, що галактики обертаються не так, як передбачалося раніше. Їй вдалося обґрунтувати теорію, що роботу цього закону порушувала якась інша сила, а саме — темна матерія.

Також зазначається, що така наукова робота принесла дослідниці безліч нагород, в тому числі Національну медаль науки, які їй вручив президент Білл Клінтон в 1993 році.

Вона також стала другою жінкою-астрономом, яка була обрана до складу Національної академії наук.

"Само собою зрозуміло, що, як жінка вчений, Віра Рубін довелося подолати ряд перешкод на цьому шляху," – наголосив фізик Каліфорнійського технологічного інституту ф Шон Керролл.

За час своєї кар'єри, Рубін розглянула понад 200 галактик.

"Віра Рубін була національним надбанням, як досвідчений астроном і красивою моделлю для наслідування для молодих вчених. Ми дуже засмучені цією втратою", - сказав Метью Скотт, президент Інституту Карнегі.

Нагадаємо, британського науковця Стівена Хокінга госпіталізували в Римі, після того як відомий фізик відчув сильне нездужання.

 

Українські Національні Новини

Новини Світу