ukenru
u-sluzi-narodu-rozpovili-yak-zakhischatimut-investoriv-vid-reyderstva-v-ukrayini

У "Слузі народу" розповіли, як захищатимуть інвесторів від рейдерства в Україні

 • 7930 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. Вітчизняні парламентарі хочуть долучитися до боротьби із рейдерством в Україні. Про це у своєму блозі написала народний депутат від партії "Слуга народу" Галина Янченко, передає УНН.

Вона нагадала, що на початку червня у стінах парламенту було створено Тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів.

"В часи економічної кризи, спричиненої коронавірусом, інвестиції необхідні нашій країні, як повітря. Не кредити, а саме зовнішні інвестиції можуть стати справжнім порятунком для української економіки. Власне, для того, аби парламент також був активним учасником цього процесу, ми створили Тимчасову спеціальну комісію", - пояснила нардеп.

Так, до складу ТСК увійшли 13 народних депутатів з майже всіх депутатських фракцій та груп. Зокрема, семеро народних депутатів від "Слуги народу": Дмитро Наталуха, Андрій Костін, Олексій Красов, Владлен Неклюдов, Галина Михайлюк, Сергій Іонушас та Артем Культенко.

Від "Батьківщини" ТСК представлятиме Андрій Ніколаєнко, від депутатської групи "Партія "За майбутнє" – Лариса Білозір, від групи "Довіра" – Роберт Горват, а від "Опозиційної платформи – За життя" - Ігор Абрамович.

"Очолила комісію я, заступником спеціальної комісії став народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк", - розповіла Янченко.

Нардеп обіцяє, що вказана ТСК буде фаховим експертним органом парламенту, який працюватиме над створенням сприятливого інвестиційного клімату в Україні. Розпочне свою роботу ТСК із подання пакету антирейдерських законопроектів.

"Його представимо вже найближчим часом. Перші напрацювання з цього пакету вже надіслані представникам українських та іноземних бізнес-асоціацій і найближчим часом будуть публічно обговорені", - пише Янченко.

Загалом, діяльність ТСК регламентуватиметься двома ключовими напрямками.

По-перше, йдеться про розробку та реформуванням українського законодавства щодо інвестицій.

"Оскільки сьогодні у світі триває справжня боротьба між державами за інвестора. І просте та зрозуміле інвестиційне законодавство країни в такому разі буде нашим додатковим "бонусом" та конкурентною перевагою", - пояснила Янченко.

Другим великим напрямком діяльності ТСК стане розгляд скарг бізнесу.

"На жаль, потрібно визнати, що в Україні досі є приклади втручання в діяльність бізнесу окремих посадовців державних органів. Парламентська ТСК буде тим органом, який завдяки функції парламентського контролю зможе відреагувати на скаргу та оперативно прийде на допомогу", - пише нардеп.

За результатами розгляду скарг від бізнесу спеціальна комісія пропонуватиме Раді вносити зміни до законів, підзаконних актів, та, за необхідності, порушувати питання кадрових змін.

"Саме на базі звернень бізнесу будемо виправляти "слабкі місця" українського законодавства", - додала вона.

УНН нещодавно розповідав, як державний реєстратор комунального підприємства “Реєстраційне бюро” Ганна Чуйко переписала у 2019 році будівлю вартістю щонайменше 10 млн дол. на Софійській площі в столиці на користь третіх осіб. Власнику цієї будівлі, компанії “Рантьє плюс”, знадобився рік для оскарження її дій у судах і відновлення своїх прав на будівлю. 

Утім, Ганна Чуйко продовжує працювати і донині, тепер вже в документ-сервісі “Готово”. І навіть там вже встигла отримати позов про скасування її дій від Печерської райадміністрації.

І такі випадки непоодинокі, вказує адвокат Владислав Власюк, бо не запрацювала система відповідальності реєстраторів за порушення. 

Українські Національні Новини

Політика