ukenru
u-prezidenta-pishli-v-rozriz-z-ekspertami-u-pitanni-demonopolizatsiyi-ukrspirtu

У Президента пішли в розріз з експертами у питанні демонополізації Укрспирту

 • 11088 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Заступник керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів прокоментувала ситуацію в державному підприємстві “Укрспирт”, зокрема озвучила бачення ОП з приводу демонополізації галузі і приватизації державного спиртового монополіста, передає кореспондент УНН.

Питання до представника Президента звучало так: навіщо демонополізовувати галузь перед приватизацією заводів “Укрспирту”, якщо вся цінність їх полягає саме у наявності монопольних ліцензій.

Ковалів у відповідь зазначила, що дійсно планується спочатку демонополізувати галузь, і відповідний законопроект Президента зареєстровано у Верховній Раді на минулому тижні. При цьому в ОП вважають, що саме демонополізація галузі завадить втратам бюджету під час приватизації “Укрспирту”, що своєю чергою суперечить думці багатьох експертів.

“Що стосується приватизації Укрспирту: минулого тижня Президент вніс до ВР законопроект, який демонополізує виробництво спирту в Україні. Що це означає – насправді на сьогодні виробництво спирту здійснюється державним підприємством “Укрспирт”, і при цьому в іншому законі у нас вказано, що всі ліцензії на виробництво спирту можуть бути надані тільки державним підприємствам.

Власне, за умови нелібералізації виробництва спирту в Україні продати “Укрспирт” фактично можна тільки за ціною металобрухту. Для того, щоб цього уникнути, минулого тижня Президент вніс законопроект до ВР, і ми очікуємо його прийняття до кінця року”, - зазначила Ковалів.

Зауважимо, що така теза представника ОП повністю протирічить думці експертів, які закликають не демонополізувати галузь, оскільки саме ліквідація монополії призведе до того, що заводи “Укрспирту” стануть нікому не потрібні під час приватизації.

"Демонополізація виробництва спирту доб'є Укрспирт за рік, а його вартість буде дорівнювати ліквідаційній: металобрухт плюс вартість проммайданчика.

Єдиний спосіб продати комусь морально і фізично застарілі заводи Укрспирту - це продавати їх разом з квазімонополією на виробництво спирту етилового на певний період часу. Купив завод - маєш право виробляти N декалітрів спирту на рік. Таких покупців може бути 5-6, більше просто не потрібно. А щоб твоя інвестиція в придбання і модернізацію окупилася - держава гарантує, що нових ліцензій на виробництво харчового спирту видавати не буде протягом, наприклад, 7 років”, - пояснює ексміністр АПК Максим Мартинюк.

При цьому в законопроекті Президента про демонополізацію чітко визначено, що сьогодні виробляти спирт можуть лише державні заводи, а в разі прийняття його законопроекту – будь-хто, хто має ліцензію.

Друга теза ОП, яка йде у розріз з баченням експертів, це очікувані 5 млрд грн від приватизації демонополізованого “Укрспирту”.

“За нашими оцінками, приватизація Укрспирту принесе державі не менше 5 млрд грн, вона можлива лише на демонополізованому ринку, тому що інакше, власне, можуть продаватися тільки цілісні майнові комплекси, будівлі і приміщення як металобрухт, оскільки якщо на них не можна виробляти спирт – вони коштують в рази дешевше. Тому ми очікуємо, що закон буде прийнятий і набуде чинності до 1 січня 2020 року”, - сказала Ковалів.

Саме в цій тезі і простежується певне протиріччя бачення ОП. Зі слів Ковалів, вони розуміють, що комплекси “Укрспирту” без монопольних ліцензій коштують в рази дешевше, але при цьому все-таки наполягають на демонополізації перед приватизацією.

Протиріччя підтверджують і в самому “Укрспирті”. Після цієї заяви Ковалів, на Facebook-сторінці державного підприємства “Укрспирт” з’явився пост:

“Все з точністю до навпаки: Це як встановити “візка попереду кобили”, кому потрібні зайві люди та виробничі майданчики, що не мають особливого монопольного статусу на ринку – невідомо”.

Українські Національні Новини

Економіка