u-pivdenniy-koreyi-sud-skasuvav-impichment-ministra-pislya-tragediyi-na-gellovin

У Південній Кореї суд скасував імпічмент міністра після трагедії на Гелловін

 • 164083 переглядiв

Деталі

Рішення суду дозволяє Лі Сан Міну повернутися на посаду міністра внутрішніх справ і безпеки. Віце-міністр Хан Чхан-Сеоб, який виконував його обов'язки міністра, коли підконтрольний опозиції парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент Лі, заявив, що він має нести відповідальність за нездатність уряду вжити ефективних заходів з контролю над натовпом і погане реагування на надзвичайну ситуацію, яка призвела до великої кількості жертв.

58-річний Лі називають союзником консервативного президента Юн Сук Йоля, офіс якого привітав це рішення і звинуватив опозиційних лібералів у створенні "ганебної історії", наполягаючи на його імпічменті.

Суд відхилив парламентський імпічмент Лі, заявивши, що він не може нести головну відповідальність за тисняву, яка, за його словами, відображає більш широку нездатність різних урядових організацій "розвивати спільну здатність реагувати на великомасштабні катастрофи". Суд визнав, що немає достатніх доказів того, що Лі не виконав свої юридичні та конституційні обов'язки як урядовець щодо захисту безпеки і життя громадян.

Додамо

Лі Сан Мін став першим міністром Кабінету міністрів, якому було оголошено імпічмент Національними зборами. Після 74-денного розслідування тисняви в січні спеціальна слідча група під керівництвом Національного агентства поліції дійшла висновку, що поліція і муніципальні чиновники не змогли спланувати ефективні заходи з контролю за натовпом, попри те, що передбачили величезні натовпи святкуючих Гелловін. Поліція Сеула очікувала натовп у понад 100 000 осіб, тому того дня до місця події направили 137 офіцерів.

Поліція проігнорувала дзвінки на гарячу лінію від свідків, які повідомляли про натовп, що розростається. Чиновники також не встигли відреагувати до того, як люди почали падати і давитися у вузькому провулку біля готелю "Гамільтон", не встановили контроль над місцем події, щоб дозволити лікарям швидкої допомоги вчасно дістатися до поранених.

Поліція висунула кримінальні обвинувачення, у тому числі у ненавмисному вбивстві і недбалості, проти 23 посадових осіб - близько половини з них співробітники правоохоронних органів.

Лі зіткнувся з величезною критикою невдовзі після цієї події, адже наполягав на тому, що наявність більшої кількості поліцейських і рятувальників на місці все одно не допомогла б запобігти трагедії, що розцінили як спробу обійти питання про відсутність превентивних заходів.

Контекст

Катастрофа, внаслідок якої щонайменше 156 людей загинули та 151 особа отримали поранення, сталася у вузькому провулку в Ітевоні.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Криму та Донецьку пролунали вибухи

     • 224304 переглядiв

    На берег в Запорізької області викинуло загиблих дельфінів

     • 173953 переглядiв