ukenru
u-nimechchini-khochut-bachiti-trivalu-svobodu-sudnoplavstva-na-azovi

У Німеччині хочуть бачити тривалу свободу судноплавства на Азові

 • 15608 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Свобода судноплавства повинна бути забезпечена в Керченській протоці та Азовському морі на тривалій основі. Про це заявив глава МЗС Німеччини Хайко Маас у Києві під час спільної прес-конференції з українським колегою Павлом Клімкіним, передає кореспондент УНН.

"Ми стурбовані становищем в Азовському морі", - сказав він.

Глава німецького дипвідомства зазначив, що у Москві ще раз порушив це питання, зокрема, в розмові з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

"Я чітко дав зрозуміти, чого ми очікуємо. Росія повинна забезпечити вільний прохід Керченською протокою. Ми чуємо, що це уже сталося. Ми хочемо, щоб це було забезпечено на тривалій базі", - зазначив Маас.

Він наголосив на тому, що минулорічна ситуація на Азові не повинна повторитися.

"Для цього нам потрібно одне – чіткість стосовно становища на місцях. Тому сьогодні вранці в Москві ми говорили про заходи підвищення прозорості, про моніторинг, щоб міжнародна спільнота побачила, що ми знайшли рішення стосовно проходу Керченською протокою, і це на тривалій основі", - наголосив міністр.

Як повідомляв УНН, Російська Федерація пропускає кораблі, які прямують в українські порти на Азовському морі, проте із затримкою.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли та захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполя в Азовському морі.

24 українських моряків заарештували у Криму 27 і 28 листопада на два місяці, згодом їх перемістили до російських СІЗО у Москві. Підконтрольний РФ суд Криму відмовив в апеляції всім 24 українським морякам.

15 і 16 січня 2019 року суд у Москві продовжив строк утримання під вартою усіх 24 військовополонених українських моряків.

Українські Національні Новини

Політика