u-nepali-stalysia-zitknennia-z-politsiieiu-pid-chas-aktsii-za-vidnovlennia-monarkhii

У Непалі сталися зіткнення з поліцією під час акції за відновлення монархії

 • 18215 переглядiв

У Непалі протестувальники зіткнулися з поліцією, вимагаючи відновлення монархії та відновлення статусу індуїстської держави; поліція відповіла кийками та сльозогінним газом

У Непалі сталися зіткнення з поліцією демонстрантів, які хотіли пройти багатотисячним маршем до центру столиці у четвер з вимогою відновлення монархії у країні та колишнього статусу країни як індуїстської держави. Поліція з охорони громадського порядку застосувала палиці та сльозогінний газ. Про це пише УНН з посиланням на AP.

Деталі

Протестувальники, розмахуючи національним прапором та скандуючи гасла на підтримку колишнього короля Г'янендри, зібралися на околиці Катманду та спробували просунутися до центру міста. Поліція з охорони громадського порядку заблокувала їх, б'ючи бамбуковими палицями, застосувавши сльозогінний газ та водомети. По обидва боки були легко травмовані, зазначає видання.

Влада заборонила акції протесту у ключових районах міста перед мітингом.

"Ми любимо нашого короля та країну більше, ніж своє життя. Повернути монархію. Скасувати республіку", - скандував натовп.

Прихильники колишнього короля приїхали до Катманду з усієї країни, щоб вимагати повернення монархії, скасованої у 2008 році. Вони звинуватили уряд та політичні партії у корупції та неефективному управлінні.

Доповнення

Тижні вуличних протестів у 2006 році змусили тодішнього короля Г'янендру відмовитися від авторитарного правління та запровадити демократію.

Через два роки новообраний парламент проголосував за скасування монархії і оголосив Непал республікою з президентом як главою держави.

З того часу Г'янендра живе як приватна особа, не маючи влади та державного захисту. Він все ще має певну підтримку серед народу, але мало шансів повернутися до влади, вказує видання.

Демонстранти також вимагали повернути Непалу статус індуїстської держави. Гімалайська держава була оголошена світською державою у 2007 році тимчасовою конституцією.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Без плитки і лав: Кіпер скасував одеські тендери на 13 млн грн

     • 14383 переглядiв