u-nbu-proanalizuvaly-mozhlyve-zatiahuvannia-z-mizhnarodnym-finansuvanniam-na-shcho-tse-mozhe-vplynuty

У НБУ проаналізували можливе затягування з міжнародним фінансуванням: на що це може вплинути

 • 44561 переглядiв

НБУ очікує, що зовнішнє фінансування невдовзі відновиться, але проаналізували можливе затягування з вирішенням питання

Затягування вирішення питання з міжнародним фінансуванням може зумовити додатковий попит на валюту, утім відновлення зовнішнього фінансування очікується найближчим часом. Такі підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики Національного банку щодо рівня облікової ставки 13 грудня оприлюднили у НБУ, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється,  валютний ринок успішно адаптувався до режиму керованої курсової гнучкості, запровадженого на початку жовтня. НБУ щоденно покривав структурний дефіцит валюти на міжбанківському валютному ринку та забезпечував помірні курсові коливання в обидва боки, ураховуючи зміни в балансі попиту-пропозиції на валюту. "В результаті ажіотаж навколо запровадження нового курсового режиму швидко вичерпався, курс гривні впродовж листопада навіть зміцнився, а інтервенції НБУ поступово скоротилися", - зазначається у повідомленні.

НБУ вперше з липня минулого року підняв офіційний курс03.10.23, 15:18 • [views_1220805]

Так, у листопаді сальдо інтервенцій НБУ становило 2,5 млрд дол. США, зменшившись у 1,4 раза порівняно з жовтнем та на 10% порівняно з вереснем.  

Затягування вирішення питання щодо міжнародного фінансування може негативно позначитися на очікуваннях, а отже, й зумовити додатковий попит на валюту

- вказали у комітеті з монетарної політики НБУ.

При цьому зазначається, що "очікується на відновлення зовнішнього фінансування найближчим часом".

Наразі міжнародні резерви України становлять майже 39 млрд дол. США та є достатніми для збереження контролю над курсовою динамікою, зазначили у регуляторі.

НБУ знизив облікову ставку до 15% на тлі уповільнення інфляції14.12.23, 14:59

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі