ukenru
u-mvf-postavili-pid-sumniv-dotsilnist-investitsiy-drugogo-rivnya-pensiynoyi-sistemi-u-derzhobligatsiyi

У МВФ поставили під сумнів доцільність інвестицій другого рівня пенсійної системи у держоблігації

 • 13591 переглядiв

КИЇВ. 25 листопада. УНН. Міжнародний валютний фонд сумнівається у доцільності інвестицій майбутнього другого рівня пенсійної системи в Україні в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Про це йдеться у меморандумі України з МВФ у рамках угоди Stand-By, опублікованому на сайті фонду, пише УНН.

Цитата:

“Влада розглядає можливість запровадження накопичувального другого рівня (пенсійної системи — ред.). У той час як середні пенсії в Україні низькі, накопичувальний другий рівень навряд чи покращить їхню достатність, особливо якщо внески інвестуватимуться в державні облігації”, — сказано в документі.

Деталі

У МВФ вважають найважливішим, щоб накопичувальний другий рівень мав запроваджуватися лише за наявності відповідних попередніх умов.

“Він може фінансуватися за рахунок нових ресурсів, але в жодному разі не повинен призводити до скорочення ресурсів, які виділяються на перший рівень”, — вважають фахівці фонду.

Зазначимо, що в межах взятих на себе зобов’язань Україна обіцяла продовжити впровадження пенсійної реформи, розпочатої у 2017 році.

Україна, зокрема, зобов’язалася утримуватися від:

— запровадження нових спеціальних пенсій чи привілеїв;
— подальшого дискреційного збільшення виплат;
— ухвалення змін, які призведуть до зниження ефективного пенсійного віку.

Також Україна гарантувала забезпечити, що будь-які запропоновані правові зміни зростання пенсійних видатків, визначені законом чи іншими нормативно-правовими актами, супроводжуватимуться аналізом середньострокового фіскального впливу та чітким визначенням відповідних ресурсів, прописаних у змінах до бюджету Пенсійного фонду.

“Ми здійснимо спрощення та уніфікацію поточної складної системи надбавок для осіб, які давно вийшли на пенсію, та введемо зміни до Закону про обов’язкове пенсійне страхування, визначивши дату проведення щорічної індексації пенсій. Крім того, ми продовжимо нашу співпрацю з партнерами з програм розвитку для впровадження ретельно відрегульованих обов’язкових накопичувальних пенсійних схем після того, як буде створено необхідні передумови. Ми також визначимо відповідні джерела фінансування для другого рівня та забезпечимо, щоб ресурси, перерозподілені з першого на другий рівень, були заміщені іншими джерелами надходжень”, — йдеться у меморандумі.

Контекст

В уряді шукають способи для запуску пенсійної реформи у 2023-2024 роках. Однак, єдиного бачення, як впроваджувати другий рівень пенсійної системи, донині не було. Одначе, була інформація, що запланована модель фінансування таких пенсій складається з 1% від ЄСВ + 1% з іншого джерела. Як до іншого джерела в Мінфіні схиляються до прямої бюджетної програми.

Прем'єр Денис Шмигаль також заявив, що початок пенсійної реформи відбуватиметься "за рахунок держави".

Експерти вказують: питання не лише у тому, як збиратимуть заощадження, але й куди їх можна буде інвестувати – так, щоб їх принаймні не "з’їла" інфляція. Оскільки фондовий ринок в Україні майже не розвинений, вибір тут невеликий: вкладати кошти можна буде в ОВДП та деякі корпоративні облігації, кажуть фахівці.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, українцям не варто розраховувати на пенсію, якщо вона не буде включати накопичень в недержавних пенсійних фондах (НПФ). Така ситуація з пенсіями пов'язана з темпами старіння населення: кількість працюючого населення скорочується, а кількість пенсіонерів зростає.

Українські Національні Новини

Економіка