ukenru
u-miskradi-rozpovili-chi-budut-znositi-pamyatnik-katerini-ii-v-odesi

У міськраді розповіли, чи будуть зносити пам'ятник Катерині ІІ в Одесі

 • 26018 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. В Одеській міськраді не розглядалося питання демонтажу пам'ятника Катерині ІІ, який також ще називають пам'ятником засновникам Одеси. Про це у відповідь на інформаційний запит УНН повідомили в управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини міськради.

"Пам’ятник "Засновникам Одеси" у м. Одесі є частиною унікального містобудівного ансамблю Катерининської площі Центрального історичного ареалу міста Одеси, і питання демонтажу пам’ятника управлінням не розглядалося", - йдеться у відповіді на запит.

Станом на грудень 2018 року, як повідомили у міськраді, немає підстав для демонтажу пам’ятника засновникам Одеси.

Нагадаємо, у 2007 році Одеська міськрада вирішила перенести пам’ятник "Потьомкінцям — нащадки" з Катерининської площі на вулицю Приморську, а на його місці встановити постамент "Засновникам Одеси", серед яких і монумент Катерині ІІ, що до 1920 року стояв на однойменній площі. Однак ініціативу мерії не підтримала "Асоціація козацьких товариств "Січ", члени якої подали позов до суду і виграли його. Однак в мерії не погодилися і подали апеляцію.

5 лютого 2018 року апеляційний суд завершив розгляд щодо переносу пам'ятника Катерині ІІ: його вирішили не демонтувати.

Як повідомляв УНН, у КМДА після ухвалення рішення Міністерством культури України про виключення з Реєстру пам'яток пам'ятника відомому російському полководцю Олександру Суворову планує його демонтувати.

Українські Національні Новини

Політика