ukenru
u-krakovi-vidkrili-pamyatnik-anni-kiyivskiy

У Кракові відкрили пам'ятник Анні Київській

 • 21250 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. На території Палацу Вєльопольських у Кракові встановили пам’ятник Анні Київській – Королеві Франції. Про це повідомила пресслужба КМДА, передає УНН.

Ініціатором встановлення пам'ятнику виступив президент Кракова Яцек Майхровський. За його задумом, монумент символізуватиме історичний зв’язок Кракова та Києва та демонструватиме рівень довіри та тісної співпраці між містами.

"Сьогодні ми зустрічаємо в мерії міста Кракова принцесу Анну Київську – символ України в Європі, але також символ польсько-української дружби. Дуже дякуємо за цю чудову ідею і подарунок, що символізуватиме нашу дружбу", - зазначив заступник Президента Кракова Богуслав Космідер.

Як повідомив під час відкриття пам'ятнику заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський, Краків, на той час - королівська столиця Польщі, став першою великою зупинкою доньки Ярослава Мудрого на її шляху до Франції.

"І не лише це пов’язує Анну з Польщею – майбутню Королеву Франції виховувала сестра Ярослава Мудрого Марія Добронега, яка, одружившись із польським князем Казимиром І Відновителем, стала Величною княгинею Польщі та матір’ю майбутнього Князя Польщі Болєслава ІІ Сміливого", - зазначив Мондриївський.

Посадовець нагадав, що скульптуру передали у подарунок Кракову під час "Днів Києва в Кракові" у 2018 році. Біля монументу висадили 21 кущ білих троянд сорту Anne de Kyiv – ще один подарунок полякам від київської громади, та червоні троянди місцевої селекції.

Пам'ятник Анни Ярославівни у Кракові є продовженням проекту "Шлях Королеви", головним куратором якого є Федір Баландін, головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest. В рамках проекту подібні монументи встановлені у Львові.

"Шлях Королеви" – великий міжнародний мистецький проект, який передбачає встановлення авторських реплік пам’ятника на шляху Анни Київської до Франції та одночасне проведення низки культурно-просвітницьких заходів. Цей проект – і про історію, і про сучасність. Ми заявляємо – Україна не вступає в Європу, а повертається до неї. І постать Анни Ярославни це якнайкраще демонструє, адже пам’ять про видатну українку і мудру королеву не згасає ані у Франції, ані в Україні", - наголосив Баландін під час монументу у Кракові.

Нагадаємо, У Чехії за добу облили фарбою два пам'ятники радянським воїнам.

Як писало раніше УНН, Київську міську раду просять переіменувати станції метро "Площа Льва Толстого" та "Тараса Шевченка".

Українські Національні Новини

Суспільство