u-kiyevi-na-vdng-znischili-unikalnu-mozayiku-v-minkulti-vidreaguvali

У Києві на ВДНГ знищили унікальну мозаїку - в Мінкульті відреагували

 • 1447393 переглядiв

КИЇВ. 28 червня. УНН. На стіні павільйону №26, що належить до балансу ДСНС столичного Експоцентру ВДНГ знищили мозаїчне панно, яке було присвячене рятувальникам, повідомив києвознавець Дмитро Соловйов. У МКІП заначили, що мозаїка не мала статусу об'єкта культурної спадщини, передає УНН.

Деталі

На стінах павільйону №26, колишнього Павільйону протипожежного захисту, що належить до балансу ДСНС, було знищено мозаїку, присвячену подвигу героїв-пожежників. Фото з уламками панно опублікував києвознавець Дмитро Соловйов.

"Знищили твір мистецтва. Мозаїка оспівувала героїзм пожежників, які щоденно ризикують своїм життям, рятуючи життя інших. Ще більш актуальним цей мотив став після початку повномасштабного вторгнення, коли за щоденним героїзмом рятувальників почала стежити вся країна. Динамічність композиції вражає. Полум’я немов зривається з панно, поки мужні постаті титанів приборкують стихію та рятують дитя", - написав Соловйов на своїй сторінці у Facebook.

"Всю цю красу розбили молотками. Багатомісячну працю українського художника знищили за пару хвилин. Дорогу, рідкісну смальту перетворили на купу сміття", - додав він.

Києвознавець наголосив, що неодноразово звертався до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням облікувати всі мозаїки України, але там його ігнорували. В Мінкульті відреагували на руйнування мозаїки павільйону №26 ВДНГ, зазначивши, що все законно.

"На жаль, цей павільйон та панно не мали статусу об'єкта культурної спадщини, тому задіяти норми закону щодо виконавців демонтажних робіт МКІП не може", - йдеться в повідомленні Мінкульту.

І зазначається, що збереження культурної спадщини — один з пріоритетів культурної політики України, тому фіксування спадщини і вчасне реагування на її збереження — необхідність для кожної свідомої установи, бізнесу та громадян загалом.

"Дякуємо громадськості за розголос. Деталі щодо подальшої долі мозаїки будуть повідомлені згодом", - додається в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрив Каховської ГЕС: археологи розпочали розкопки у заповіднику "Хортиця", звідки зійшла вода

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Сьогодні призначать нового голову АРМА – нардепка Янченко

     • 1207590 переглядiв