ukenru
u-kitayi-znayshli-skamyanilist-velikoyi-pandi-vikom-ponad-100-tisyach-rokiv

У Китаї знайшли скам’янілість великої панди віком понад 100 тисяч років

 • 20227 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. У найдовшій печері в Азії в провінції Гуйчжоу на південному заході Китаю, виявили скам'янілість гігантської панди, яка датується понад 100 000 років. Про це пише Xinhua, інформує УНН.

Деталі

Дослідники з Інституту гірських ресурсів Академії наук Гуйчжоу знайшли дві скам’янілості цього виду в печері Шуанхе, місто Цзуньї. За допомогою технологій датування зубної емалі одна з скам’янілостей вказує на дику гігантську панду, яка жила близько 102 000 років тому, а інша, ймовірно, існувала на планеті близько 49 000 років тому.

Рідко де можна знайти такі добре збережені скам’янілості великої панди, сказав Ван Деюань, дослідник інституту.

В останніх спільних наукових дослідженнях із зарубіжними фахівцями, у скам’янілості були виявлені докази наявності радіальних сесамоподібних кісток.

Оскільки гігантські панди використовують великі пальці, щоб тримати бамбук і керувати ними під час їжі, кінцівки цього виду відрізняються від кінцівок інших ведмедів, з додатковим "великим пальцем". "Великий палець" насправді є аномально збільшеною кісткою зап’ястя, і вона допомагає цьому виду захоплювати пагони бамбука.

Відкриття свідчить про те, що гігантські панди на той час вже мали фізіологічні умови, щоб гнучко використовувати передні лапи, щоб хапати бамбук, як сучасні панди. Відкриття допомагає поглибити розуміння еволюції характеру харчування виду, сказав Ван.

У той час печера Шуанхе була придатним місцем проживання для гігантських панд через її складну внутрішню структуру та безліч отворів, з’єднаних послідовно. Наразі в печері виявлено близько 30 скам’янілостей великої панди.

Печера багата викопними ресурсами ссавців. Під час попередніх розкопок були знайдені скам’янілості шакалів, носорогів, чорних ведмедів, стегодонів, великих індійських цивет та інших тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї показали дитинчат-близнюків великої панди

Українські Національні Новини

Новини Світу