u-holovy-yevrorady-z-makronom-ta-sholtsem-pered-samitom-yes-zustrich-z-orbanom-politico

У голови Євроради з Макроном та Шольцем перед самітом ЄС зустріч з Орбаном - Politico

 • 26140 переглядiв

Президент Європейської ради Шарль Мішель зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, "щоб спробувати знайти шлях вперед" вранці перед самітом ЄС, де позиція Будапешта розглядається як головна потенційна перешкода для рішень щодо України. Про це повідомляє Politico, пише УНН.

"Щоб спробувати знайти шлях для розблокування оборонного фінансування для України", - пише видання. 

Так, Європейська рада розпочнеться сьогодні у Брюсселі лише о 10:30 за місцевим часом, повідомив представник Європейської ради, щоб дати простір для двосторонніх переговорів напередодні зустрічі.

Сніданок послідує після зустрічі минулого вечора, на якій Мішель зустрівся з Макроном, Шольцем і президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, щоб обговорити спільну лінію.  

Доповнення

Під час сьогоднішньої зустрічі лідерів ЄС усі очі будуть прикуті до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який перед зустріччю лідерів погрожував зірвати саміт. У двох листах до президента Європейської ради Шарля Мішеля та в публічних коментарях Орбан висловив незгоду щодо очікуваних рішень щодо довгострокового пакету допомоги Україні обсягом 50 мільярдів євро, а також щодо відкриття дверей для майбутнього членства в ЄС.

Угорщина не вперше погрожує підірвати єдність ЄС для підтримки України. Зокрема, Орбан регулярно використовував своє право вето, щоб домогтися поступок для Будапешта - наприклад, виключення від імпорту російської нафти - але досі ніколи не перешкоджав укладенню угоди. Цього разу у Орбана більше ідеологічних заперечень, вказує видання. Прем'єр-міністр Угорщини заявив, що хоче стратегічних дебатів щодо політики ЄС щодо України та закликає до припинення вогню між рф та Україною.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    ППО працює на Київщині через загрозу атаки БпЛА

     • 62480 переглядiв

    У Києві оголошено повітряну тривогу

     • 83220 переглядiв

    У Києві оголошено повітряну тривогу: працює ППО

     • 44436 переглядiв

    Новини по темі

    Україна отримала близько 900 млн дол. від МВФ

     • 35125 переглядiв