Традиційно, лідером серед домашніх тварин стала домашня птиця. В Україні їх налічують понад 200 млн голів. Зі значним відривом далі йдуть свині — понад 6 млн голів, велика рогата худоба — понад 4 млн голів і вівці — понад 1,5 млн голів.
Експерти пояснюють такий розрив складністю утримання великої рогатої худоби і свиней в Україні. Окупність інвестицій в сфері ВРХ становить 5-10 років, через що бізнесмени не поспішають вкладати свої гроші. Утримання свиней теж не найвигідніший бізнес — регулярні спалахи африканської чуми свиней не дозволяють стабілізувати виробництво і як наслідок, ціни на кінцеві продукти.
До того ж, в ООН вважають, що виробляти яловичину менш ефективно, ніж курятину. Співвідношення білка рослинного походження і білка тваринного походження в яловичині становить 54:1. У курятині це ж співвідношення становить 4:1.
При цьому, курятина сьогодні найбільш затребуваний м’ясний продукт як на внутрішньому ринку України, так і на зовнішньому. Популярність пояснюється порівняно низькою ціною. Якщо в Німеччині 1 кг курячої тушки коштує близько 80 грн, то в Україні — трохи більше 50 грн.
Забезпечити продовольчу безпеку України, зберігши при цьому експортні досягнення можна за умови збільшення вітчизняного виробництва, вважає економічний експерт Павло Мороз.
“Вкрай важливо зберегти виробництво стратегічних продуктів харчування, найбільш уживаних українцями. Їх непорушність повинна бути пріоритетним напрямом роботи всіх профільних державних організацій, оскільки від їх підтримки буде залежати рівень соціальної напруги в країні, тим більше, що мова йде про складний для країни передвиборчий період”, — сказав Мороз.
Нагадаємо, в цьому році низка вітчизняних виробників взяли курс на збільшення виробництва. У тому числі розширюється один з головних, за оцінкою фіскалів, “годувальників” країни — “Миронівський хлібопродукт”. В цьому році відбудеться запуск другої лінії його “Вінницької птахофабрики”, що дозволить збільшити обсяг продукції тільки на цьому птахокомплексі до 1 млн тонн на рік.