ukenru
u-daniyi-pomer-laureat-nobelivskoyi-premiyi-z-khimiyi

У Данії помер лауреат Нобелівської премії з хімії

 • 11592 переглядiв

КИЇВ. 29 травня. УНН. У Данії у віці 99 років помер вчений Йенс Крістіан Скоу, який в 1997 році став лауреатом Нобелівської премії з хімії. Про це йдеться в заяві на сайті Орхуського університету, передає УНН.

“28 травня 2018 року помер доктор медицини і фізіології Орхуського університету, заслужений професор Йенс Крістіан Скоу, лауреат почесної Нобелівської премії. Йому було 99 років”, — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, датський хімік помер 28 травня, не доживши до 100-річчя п’ять місяців. Він отримав премію після того, як відкрив у 1957 році натрій калиєву аденозінтрифосфатазу, яка зустрічається в клітинах тварин і бере участь у перенесенні енергії. Його відкриття мало велике значення для охорони здоров’я.

Натрій-калієва АТфаза, використовуючи АТФ, перекачує іони натрію з клітини назовні, а калію — всередину. На кожні три іона натрію, винесені з клітки, всередину закачуються тільки два іона калію. Тому між “нутром” клітини і навколишнім середовищем створюється різниця потенціалів, а за її рахунок відбувається дуже багато процесів, такі як електрична активність нервових клітин, скорочення м’язів, прийом поживних речовин.

Згідно із заявою, Скоу працював, незважаючи на похилий вік: його остання стаття була опублікована у 2015 році.

Нагадаємо, в США знайшли зниклого нобелівського лауреата з хімії.

Українські Національні Новини

Новини Світу