ukenru
u-chekhiyi-zayavili-pro-prosuvannya-u-virishenni-viplati-ukrayinoyu-yamburzkogo-borgu

У Чехії заявили про просування у вирішенні виплати Україною "Ямбурзького боргу"

 • 17745 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Ситуація із виплатою Україною "Ямбурзького боргу" Чехії просувається до свого вирішення. Про це заявив прем’єр-міністр Чеської Республіки Андрей Бабіш під час спільного брифінгу зі своїм українським колегою Олексієм Гончаруком, передає кореспондент УНН.

"Ми також говорили про так званий "Ямбурзький борг", і насправді ситуація просувається на шляху до свого вирішення. Передусім ми хотіли би інтенсивніше розвивати нашу співпрацю", - зазначив Бабіш.

За словами чеського прем'єра, разом із ним до Києва прибув міністр промисловості та торгівлі Чехії, а також 80 членів чеської делегації.

При цьому він додав, що чеська делегація високо цінує відновлення роботи міжурядової комісії.

Довідка. Так званий "Ямбурзький борг" – це частина боргів СРСР за участь Чехії у побудові ділянки магістрального газопроводу Ямбург-Західний кордон, що проходив територією України. У червні 1997 року Україна і Чехія підписали угоду про погашення українського боргу , який був вирахуваний ще в радянських карбованцях. Спочатку борг планувалося виплатити природним газом – 187,5 мільйонів кубометрів газу, але через підвищення ціни на газ Україна борг не виплатила, сподіваючись передомовитися. На 2011 рік, за оцінками чеської сторони, борг складав 200-220 мільйонів доларів, за оцінками України –79,8 млн доларів. Україна досі борг не виплатила.

Нагадаємо, уряд до 2020 року поставив собі ціль по боргу до ВВП - знизити до 52,4%.

Українські Національні Новини

Політика