u-chekhiyi-z-lipnya-posilyuyut-umovi-otrimannya-dopomogi-dlya-ukrayinskikh-bizhentsiv

У Чехії з липня посилюють умови отримання допомоги для українських біженців

 • 933238 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Умови отримання гуманітарних допомог для українських біженців у Чехії з 1 липня будуть посилені, а допомога має стати більш адресною, пише УНН з посиланням на Radio Prague International.

Деталі

Поправку до закону lex Ukrajina підписав президент Чехії Петр Павел.

Відповідно до нових правил буде виплачуватися допомога солідарності на надання біженцям житла. Зміни покликані підвищити участь біженців у покритті витрат на перебування та сприяти їхній інтеграції в суспільство.

З квітня проєкт передбачає передачу Центрів сприяння Україні з регіонів у відання Міністерства внутрішніх справ. Окрім того, буде запроваджено реєстрацію всіх трудових договорів українських біженців.

Право на гуманітарну допомогу та її розмір залежатимуть від прожиткового мінімуму в період перших п'яти місяців з моменту надання прибулим особам тимчасового захисту. Згідно з проєктом Мінпраці, гуманітарну допомогу в розмірі життєвого мінімуму біженці, які оформили візу тимчасового захисту, могли б отримувати протягом 150 днів. «Після закінчення цього терміну буде проведена перевірка, чи не має ця особа перешкод для реєстрації на ринку праці (напр., з причин похилого віку, турботи про маленьку дитину, інвалідності, навчання і т. д.)», - ідеться в повідомленні.

Днем раніше, 22 березня, чеський уряд продовжив на рік дію правил кризового забезпечення житлом українських біженців, повідомив очільник МВС Віт Ракушан. Нова поправка до закону діятиме до кінця 2024 р., що відповідає правилам, запровадженим іншими країнами ЄС для прийому біженців з України.

Чеська держава виділяє дотації для розміщення біженців у гуртожитках, пансіонах і готелях. Крайовим і селищним готельним об'єктам виділяється на день сума в розмірі 300 крон на людину. Відповідно до закону, уряд може встановлювати величину дотації в діапазоні від 200 до 350 крон на людину на добу. Розміри дотації змінилися у зв'язку з переглядом закону lex Ukrajina.

"Тепер держава покриватиме витрати біженців на проживання лише обмежений час. Після закінчення 150 днів біженці повинні будуть оплачувати ці витрати самостійно або знайти інше житло. Ці обмеження не поширюються на батьків з маленькими дітьми, інвалідів та людей похилого віку", - зазначає видання.

Українські Національні Новини

Наші за кордоном

    Популярні

    Новини по темі