u-bagdadi-uchasniki-protestu-proti-spalennya-koranu-shturmuvali-posolstvo-shvetsiyi

В Іраку учасники протесту проти спалення Корану штурмували посольство Швеції

 • 727017 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Протестувальники увірвалися до посольства Швеції в Багдаді після спалення Корану в Стокгольмі. Невідомо, як далеко вони проникли в будівлю, але перебували там близько 15 хвилин. Офіційні представники обох країн заявили, що наразі інцидент вичерпано, пише УНН з посиланням на CNN.

Деталі

Демонстранти прорвали периметр шведського посольства в Багдаді в четвер, наступного дня після того, як протестувальники спалили копію Корану в Швеції.

Протести в іракській столиці були організовані за наказом впливового іракського шиїтського священнослужителя Муктади ас-Садра, який також закликав до висилки шведського посла в Багдаді.

На відео, що поширюються в соціальних мережах, видно, як деякі протестувальники перелазять через забарикадовану стіну біля посольства. Невідомо, як далеко вони проникли в будівлю, перш ніж відступити.

Швеція заявила, що її співробітники в безпеці.

"Ми добре поінформовані про ситуацію. Співробітники нашого посольства перебувають у безпеці, і Міністерство закордонних справ підтримує з ними регулярний контакт", - повідомили CNN в електронному листі з прес-служби шведського міністерства закордонних справ.

Джерело в органах безпеки Іраку підтвердило CNN, що інцидент вичерпано. Інформаційне агентство AFP повідомило, що протестувальники перебували всередині комплексу близько 15 хвилин.

Доповнення

Протести в Багдаді почалися після інциденту в столиці Швеції Стокгольмі в середу, коли чоловік спалив копію священної книги ісламу біля мечеті. Знімки події показали, що він був єдиною людиною, окрім перекладача, на демонстрації, яка збіглася з мусульманським святом Ід-аль-Адха, одним з найбільш значущих в ісламському календарі.

Мусульманські країни та ісламські організації засудили спалення Корану в Стокгольмі. Іран назвав цей акт "провокаційним", а Кувейт заявив, що це "небезпечний провокаційний крок". Міністр закордонних справ Туреччини назвав його "огидним актом".

У середу Марокко відкликало свого посла у Швеції, а Ірак і Саудівська Аравія рішуче засудили цей акт. У четвер Об'єднані Арабські Емірати викликали посла Швеції в Абу-Дабі на знак протесту проти спалення Корану, повідомило державне інформаційне агентство ОАЕ WAM.

У січні цього року біля генерального консульства Швеції в Стамбулі відбулася масова акція, на якій було спалено прапор цієї скандинавської країни. Це сталося після акції, що відбулася напередодні перед турецьким посольством у Стокгольмі, під час якої ультраправий політик Расмус Палудан і його прихильники публічно спалили Коран.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни вночі та вранці обстріляли дві громади Сумщини

     • 485343 переглядiв

    У Бердянську «бавовна»: прогриміло понад десять вибухів

     • 626273 переглядiв

    "Упс! Щось пішло не так": в росії припинив роботу Tinder

     • 752009 переглядiв

    Херсон вранці зазнав ворожого удару з артилерії, є поранена

     • 496693 переглядiв

    Донеччина: окупанти поранили ще двох людей

     • 417583 переглядiв