ukenru
tisyachi-lyudey-vzyali-uchast-v-protestniy-khodi-u-serbiyi

Тисячі людей взяли участь в протестній ході у Сербії

 • 10434 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Кілька тисяч людей взяли участь в четвертому за рахунком антиурядовій ході по центру Белграда, столиці Сербії. Учасники протесту, багато з яких прийшли на акцію в жовтих жилетах, виступили проти змін пенсійного законодавства. Про це повідомляє УНН із посиланням на ТАСС.

Демонстрація під гаслами "Хочемо реформу і контроль пенсійного фонду" та "Грабіж пенсіонерів - це не реформа" стартувала на філософському факультеті Белградського університету. Потім колона протестуючих рушила вулицями міста. На акції протесту не було видно поліції або жандармерії в уніформі, тільки на перехрестях чергували машини автоінспекції, зупиняючи рух автомобілів по маршруту слідування колони.

Додається, що МВС Сербії поки не повідомляло даних про чисельність протестувальників.

В суботу люди в колоні свистіли в свистки, що роздавались їм організаторами, групи молодих осіб били в барабани. Паралельно звукопідсилювачі транслювали нарізку новин національного каналу РТС зі згадуванням імені президента Александара Вучича. Крім того, натовп по команді людей з мегафонами скандувала антиурядові гасла.

Організатори заявили, що наступна демонстрація пройде 6 січня. Наймасовіша акція протесту намічена на 16 січня - в річницю вбивства у Косово сербського політика Олівера Івановича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербія просить скликати екстрене засідання РБ ООН через створення армії Косово

Приводом для початку протестів три тижні тому стало побиття групою зловмисників одного з опозиціонерів Борко Стефановича в місті Крушевац. Опозиція звинуватила владу у створенні атмосфери насильства і закликала прихильників вийти на вулиці. Сербський актор Браніслав Тріфуновіч, який виступає на кожній протестної акції, заявив про підтримку руху "Правда для Давида", яке з'явилося в сусідній Республіці Сербській (входить в Боснію і Герцеговину) до президентських виборів, які пройшли там 7 жовтня.

Нагадаємо, на минулому тижні, у суботу, декілька тисяч людей взяли участь в антиурядовій ході по центру Белграда

Українські Національні Новини

Політика