tiktok-viysko-vs-pvk-vagner-ft-proanalizuvalo-diyi-kadirova-ta-tli-zakolotu-prigozhina

"TikTok військо" vs пвк "вагнер": FT проаналізувало дії кадирова на тлі "заколоту" пригожина

 • 1448410 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Після невдалого повстання у рф чеченський лідер рамзан кадиров позиціонує себе як воєначальник, готовий піти в бій на боці володимира путіна. Але на відміну від "групи вагнера", яку зараз москва намагається розформувати, чеченський спецназ заслужив на репутацію "TikTok бійців", які більше стурбовані своєю появою в соцмережах, ніж успіхами на полі бою, пише Financial Times у статті під назвою "TikTok-батальйон рамзана кадирова прагне замінити "вагнера" в Україні", інформує УНН.

Деталі

Як зазначає FT, після "заколоту" конкуруючого польового командира євгенія пригожина кадиров спробував підкреслити свої тісні зв'язки з путіним, що зберігаються, опублікувавши в середу селфі з російським президентом у своєму Telegram-каналі і вихваляючись їхньою зустріччю напередодні. "Тим не менш, послужний список його приватної армії викликає питання про те, чи чеченські бойовики зможуть надати російським військовим підтримку, рівну підтримці "вагнера", - зауважує видання.

Через кілька годин після маршу пригожина на москву, як зазначається, кадировський батальйон розмістив у Telegram відео, на якому його бійці ефектно патрулюють безлюдний міст, одягнені з ніг до голови у камуфляж та озброєні автоматами. "Ким би вони не були, ким би вони не були, ми поховаємо цих зрадників батьківщини та виконаємо будь-яку покладену на нас роботу", - прогримів один із кадировців, піднявши великий палець угору перед камерою.

"Однак із кадрами була одна проблема: вони, схоже, були зняті під час заходу сонця в москві в суботу - після того, як повстання пригожина вже закінчилося - і в костромі - місті, до якого бійці "вагнера" так і не підійшли під час повстання", - ідеться у статті.

Як зазначається, "з моменту приєднання до бойових дій у лютому 2022 року кадиров, один із перших користувачів Instagram, та його товариші-бойовики активно публікують у соціальних мережах свої музичні відеокліпи, які, як правило, є монтажом бійців, які марширують у військовій формі - часто без особливих ознак хоч якоїсь перестрілки".

Справжні військові успіхи бійців були значно меншими, зауважує видання.

"Чеченські сили представляють себе дуже сильними, демонструючи дуже загрозливу екіпіровку та обладнання, - сказав Алекс Кокчаров, аналітик ризиків, який спеціалізується на росії. - На полі бою в Україні ми не бачили, щоб чеченські сили мали значний вплив, особливо вздовж лінії фронту".

За його словами, чеченські сили найбільш помітно були присутні у тих частинах України, які вже перебували під контролем росії. Зовсім інакше з бойовиками "вагнера" пригожина, додав він, згадавши про найманців у районі Бахмута.

"Так було не завжди. Коли у лютому 2022 року росія розв'язала повномасштабну війну в Україні, кадиров відправив кілька чеченських військових частин на передову. (...) Однак невдовзі після початку війни підрозділи зазнали важких втрат, що змусило кадирова переосмислити участь своїх військ", сказав Еміль Аслан, фахівець із Кавказу та професор Карлового університету в Празі.

"Він розумів, що втратить багато своїх людей. І він не може собі цього дозволити", - сказав Аслан, додавши, що кадиров покладався на свої легіони досвідчених бійців, щоб зберегти своє політичне становище вдома.

"Щоб вижити, кадирову потрібні дві речі: підтримка путіна та стійкість його особистої армії. З того часу він ніби лавірував між демонстрацією того, що розгортає сили, якими він збирається пожертвувати заради національного лідера володимира путіна,.. а з іншого боку - намагаючись зберегти життя найдосвідченішим кадировцям", - сказав Аслан, маючи на увазі елітних бійців, які становлять особисту армію кадирова.

"У відносинах з путіним кадиров не мав собі рівних - аж до появи пригожина та його власної конкуруючої приватної групи найманців. Хоча кадиров став на бік пригожина в частині його критики вищого військового керівництва росії, вони також сварилися в соціальних мережах, неодноразово критикуючи один одного", - зазначає видання.

У суботу, коли розгорнулося повстання пригожина, кадиров звернувся у Telegram, щоб засудити лідера "вагнера", звинувативши пригожина в "підлій зраді".

Командир кадировського батальйону "ахмат" апті алаудінов заявив, що його бійці були перекинуті в ростов, щоб відбити повстання, і підійшли на відстань від 500 до 700 метрів від бойовиків "вагнера". алаудінов сказав, що багато чеченських бійців не поїхали до ростова, оскільки вони "відповідають" за утримання лінії фронту в Україні. Він стверджував, що російське міністерство оборони спеціально звернулося до чеченських сил "не вступати в бойові дії, тому що є надія вирішити все мирним шляхом".

Однак деякі військові аналітики залишаються скептичними.

"Схоже, (сили кадирова) чекали свого часу, щоб побачити, що станеться далі", - сказав Семюел Бендетт, помічник старшого наукового співробітника Центру нової американської безпеки.

"Ніхто насправді не хотів виступати перед силами пригожина минулих вихідних, за винятком тих кількох літаків і гелікоптерів, які були збиті", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ "Це росіяни вбивали та нищили чеченців": Данілов нагадав кадирову, кому потрібно мститися та погрожувати

Доповнення

Генпрокуратура рф 23 червня оголосила про порушення кримінальної справи стосовно засновника пвк "вагнер" євгенія пригожина за статтею про збройний заколот. Справу порушили після того, як пригожин заявив про удар по таборах пвк "вагнер", завданий міноборони росії, і повідомив, що разом із бійцями піде "розбиратися, чому в країні відбувається беззаконня". Міноборони рф назвало твердження про завданий удар такими, що не відповідають дійсності.

Після заяв "ми хочемо герасимова і шойгу" і дня "походу на москву" пригожин відмовився від таких планів, заявивши, що "розвертає колони".

У кремлі водночас заявили про якісь домовленості, що кримінальну справу стосовно пригожина нібито закриють, а сам він "піде в білорусь". Про угоду оголосили після переговорів пригожина і білоруського правителя олександра лукашенка.

27 червня літак пригожина сів у білорусі. Того ж дня в росії заявили про закриття справи пригожина.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі