ukenru
tarifnii-retsept-timoshenko-spratsyuye-ekspert-rozpoviv-yak-derzhava-mozhe-perei-ti-na-deshevshii-gaz

Тарифний "рецепт" Тимошенко спрацює: експерт розповів, як держава може перейти на дешевший газ

 • 27612 переглядiв

КИЇВ. 22 лютого. УНН. Потенційно Україна може забезпечувати населення газом власного виробництва. Прекрасно розуміє як налагодити цю систему лідерка партії "Батьківщини" Юлія Тимошенко, на чому неодноразово наголошувала. До того ж вона вже мала досвід виведення економіки України зі "штопору". Таку думку в коментарі УНН висловив експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

Цитата:

"Головною умовою призначення панів Коболя та Вітренка на чолі Нафтогазу було завдання: збільшення видобутку нашого українського газу, але за весь час, що вони були та перебувають на чолі монополіста, вони збільшили тільки одне – собі премії. Одночасно видобуток за ці роки на кілька мільярдів кубів газу навпаки впав після їхнього призначення. А потенційно Україна може видобувати газ, якого було б достатньо на потреби споживачів – населення в першу чергу", - зауважив Павловський.

Деталі

За його словами, зараз навіть гранична ціна на газ в розмірі 6,99 грн в Україні надмірно завищена. Тому потрібно якомога швидше розв'язувати тарифне питання, яке б'є, в першу чергу, по населенню України.

"Те, що пропонує "Батьківщина" вже не перший раз може спрацювати. Юлія Тимошенко найкращий спеціаліст в цій галузі. Вона вже виводила економіку зі штопору: це було, коли вона заборонила на енергетичному ринку бартери та примусила всіх розраховуватися грошима – тоді наші енергетики почали отримувати зарплати живими грошима. Потім, коли працювала прем'єр-міністром, теж багато зробила для функціонування цивілізованого ринку газу й електроенергії. Думаю, що змінити тарифні розклади по силах лише їй. І тим більше, що вона знає, хто якими схемами користується, хто в тіньову працює – тому оці шпаринки та лазівки вона б швидко перекрила і примусила б працювати на користь держави та казни цілий сектор", - вважає експерт.

Підсумовуючи, Павловський наголосив: потрібно робити все можливе, щоб сприяти власному видобутку газу.

"Сьогодні люди платять вдвічі більше. З одного боку потрібна підтримка нашої газовидобувної промисловості, а з іншого боку – це була б певна соціальна функція, тому що ми підтримали б власне населення. Бо у нас керівники держави хваляться, що ми досягли європейських цін на газ, на комуналку, а водночас соромляться сказати, що зарплати лишаються на африканському рівні", - резюмував він.

Доповнення

Нагадаємо, раніше народний депутат від "Батьківщини" Вадим Івченко розповів, яким чином треба змінювати тарифну політику в державі.

Так, парламентар пояснив, що лібертаріанська модель ринку газу може існувати лише в умовах, коли всі країни фінансово рівні та можуть дозволити платити однакову ціну.

“Коли в нас бідна країна і 60% людей просять субсидій від держави, то у нас має бути інша політика формування тарифів. А це означає те, що пропонує „Батьківщина“: газ власного видобутку йде на населення, яке цього потребує — бюджетники тощо, а все інше — будь ласка, торгуйте на ринку природного газу, формуйте ціну, попит і пропозицію і спокійно продавайте цей газ”, — упевнений Івченко. 

Українські Національні Новини

Політика