taivanskyi-pilot-zaverbovanyi-knr-namahavsia-vykrasty-viiskovyi-hvyntokryl-chinook

Тайванський пілот, завербований КНР, намагався викрасти військовий гвинтокрил Chinook

 • 32616 переглядiв

Пекін завербував одного з військових пілотів Тайваню та запропонував йому 15 мільйонів доларів за втечу до КНР на військово-транспортному вертольоті CH-47 Chinook. Про це повідомляє УНН з посиланням на Taipei Times.

Деталі

Пілота, на ім'я Се заарештували ще в серпні, після доносу, який і завадив чоловіку втекти. Згідно з доносом, Се та ще кілька тайванських військових, пов’язаних з його втечею, були в полі зору тайванських правоохоронних органів з весни. Їх теж заарештували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тайвань зафіксував прохід китайського авіаносця у складі групи через Тайванську протоку

За його доставку гвинтокрила до Народно-визвольної армії КНР чоловіку пообіцяли 15 мільйонів доларів та безпечне вивезення родини з острова в разі конфлікту між Тайванем і Китаєм.

Чоловік хотів посадити вертоліт на судно ВМС Народно-визвольної армії у Тайванській протоці, перед цим запропонувавши Пекіну провести військово-морські навчання поблизу портового міста Гаосюн.

Це дало б пілоту можливість не перетинати лінію, яка розділяє Тайванську протоку навпіл і служить фактичним кордоном між материковим Китаєм і Тайванем.

Тайванські правоохоронці пояснили, що такий шлях мінімізував би ймовірність того, що Chinook перехопили б винищувачі ВПС Тайваню на шляху до китайського судна.

Контекст

Правляча Комуністична партія Китаю розглядає Тайвань — острів із населенням 24 мільйони — як частину своєї території. Пекін пообіцяв "воззʼєднати" острів з материковою частиною Китаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 2027 року Китай може планувати напад на Тайвань, — Reuters

Напруга довкола Тайваню помітно зросла у 2022 році. Президент Байден заявив, що США захищатимуть Тайвань у разі нападу Китаю. Тим часом китайський лідер Сі Цзіньпін закликає Китай готуватися до війни Сі Цзіньпін заявив, що Китай повинен готуватися до війни і збільшує оборонний бюджет.

Нагадаємо

Схожу операцію влітку провели українські спецслужби. У серпні 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України провело спецоперацію "Синиця", у ході якої російський пілот Максим Кузьмінов перегнав вертоліт Мі-8 на територію України.

У фільмі "Збиті льотчики росії" він розповів, що метою вчинку було "не сприяти злочинам" країни-агресора.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    рф на окупованих територіях призначила керівників "судів"

     • 26549 переглядiв