ukenru
suprun-zayavila-scho-nepovnotsinne-kharchuvannya-nebezpechnishe-za-kurinnya

Супрун заявила, що неповноцінне харчування небезпечніше за куріння

 • 14266 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі. Більше ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, передає УНН.

"Що не так з харчуванням? Занадто багато солі, недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих фруктів. Також люди споживають дуже мало горіхів, насіння, свіжих овочів, омега-3 жирних кислот та клітковини. Уявіть, що кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу", - пише Супрун.

Вона зазначила, що саме надмірне споживання солі та недостатня кількість цільнозернових і фруктів в раціоні спричиняють понад 50% смертей, які пов’язані з харчуванням. Інша частина пов'язана з високим рівнем споживанням червоного м'яса та процесованих м’ясних продуктів, підсолоджених напоїв і транс-жирів.

Окрім смертності, неправильне харчування впливає на показник DALY (Disability-Adjusted Life Year). Це кількість років здорового життя, втрачених в результаті хвороби або смерті.

"Внаслідок поганого харчування втрачено 255 мільйонів років здорового життя — це становить 16% від DALY серед дорослих усього світу", - пише Супрун.

В.о. міністра охорони здоров’я надала рекомендації, що треба робити, аби покращити раціон.

  • Зменшуйте споживання солі. Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст, замініть сіль на прянощі та намагайтесь готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.
  • Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону. Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини, макаронним виробам з борошна грубого помолу.
  • Їжте більше овочів та фруктів. Обирайте свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами. Овочі та фрукти не лише корисні, але й доступні.
  • Не їжте багато цукру. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі.
  • Контролюйте розмір порції. Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоби зменшити ризики переїдання — слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.

Як повідомляв УНН, Супрун запевнила, що дріжджовий хліб безпечний.

Українські Національні Новини

Суспільство